Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdens överskott äts upp av nybygge

Vasa centralsjukhus
Arbetet med U-byggnaden är redan igång Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Patrick Stenbacka sjukhusapotek

Fjolåret blev ett bra år för Vasa sjukvårdsdistriskt. Överskottet blev sju miljoner euro, och nu kommer fyra miljoner euro att gå tillbaka till kommunerna. Resten föreslås gå till investeringar som U-huset som blir dyrare än beräknat

- Trots att hjärtkirurgin blir kvar efter en svår och tung diskussion har man till stor del kunnat verkställa resten av sparkraven. Och det ska personalen har ett stort tack för, säger sjukvårdsdirektör Göran Honga.

Tre miljoner euro av inbesparingen kom från personalen och fyra miljoner från köptjänsterna.

Vad ska då miljonerna användas till? Sjukvårdsdistriktets styrelse var enig; fyra miljoner euro ska gå tillbaka till kommunerna.

Resten går till låneamorteringar och nyinvesteringar. Det finns nämligen en del behov. U-byggnaden, alltså nya apotekshuset, ser ut att bli fyra miljoner euro dyrare än beräknat eftersom två inremedicinska avdelningar, D och E, snart måste utrymmas.

- Vår gamla byggnader håller ju på att falla ihop. Och nu ser det ut som att vi inte orkar och hinner bygga ut i den takt vi borde. Därför kommer vi lättare undan genom att inreda två våningar högst upp i apotekshuset som vi inte hade tänkt inreda i det här skedet, säger Göran Honga.

De ersättande utrymmena ovanpå nya apoteket är cirka 1 200 kvadratmeter i två plan.

Fördyringen av U-byggnaden - liksom utbetalningen av fyra miljoner till kommunerna - ska ännu diskuteras av sjukvårdsdistriktets styrelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten