Hoppa till huvudinnehåll

Skräckhistorier om IS - Svenska Yle rapporterar från Kurdistan

Kurdiska peshmergakrigare nära Kirkuk.
Kurdiska peshmergakrigare nära Kirkuk. Bild: EPA / KHALIL AL-A'NEI peshmerga

Riksdagen har debatterat regeringens beslut att skicka militär hjälp i form av utbildning till den kurdiska armén som kämpar mot terrororganisationen Islamiska staten (IS).

song-hak ra
Song-Hak Ra song-hak ra Bild: Yle utrikesredaktör

Yle Nyheters utsände Song-Hak Ra har besökt frontlinjen söder om Kirkuk i norra Irak. Det är ett område som ständigt hotas av IS och som präglas av skräckväldet några kilometer bortom fronten.

- IS befinner sig 30 km från stadens centrum och frontlinjen ligger på 25 kilometers avstånd. På många avsnitt står de stridande bara några några hundratals meter från varandra.

- Det är mycket spänt i området, och de beskjuter varandra hela tiden. IS gör ständigt inbrytningsförsök från olika håll.

Kirkuk är en stad med många etniska grupper. IS har förskansat sig i de sunniarabiska stadsdelarna söder om stadens centrum

De kurdiska peschmergakrigarna har sämre vapen

- Generalen Hiwa Abdullah Ahmed som har befäl över trupperna på frontavsnittet klagar över att kurderna är så mycket sämre beväpnade än vad Islamiska statens krigare är, rapporterar Song-Hak Ra.

- IS-krigarna tog över militärmateriel från USA som den irakiska armé lämnade efter sig. Det var toppmoderna stridsvagnar, pansarvagnar och raketer. Detta har de kunnat utnyttja för att lägga en stor del av Irak under sig.

Den kurdiska generalen Hiwa Abdullah Ahmed.
Den kurdiska generalen Hiwa Abdullah Ahmed. Den kurdiska generalen Hiwa Abdullah Ahmed. Bild: Yle / Song-Hak Ra kurdisk general

- De kurdiska peshmergakrigarna (peshmerga = de som står inför döden) får inte direkt militärmateriel från till exempel USA. USA vill att det ska gå via Bagdad eftersom den shiamuslimska regeringen är rädd för att de kurdiska peshmergakrigarna ska förstärkas ytterligare och börja ställa krav på självständighet.

- Den moderna beväpning som kurderna har kommer från Tyskland. Tyskland har struntat i USA:s vädjanden om att inte beväpna kurderna. De har fått tyska missiler som kan användas mot IS.

Det största problemen med att kämpa mot IS är de bepansrade fordonen som är fyllda med sprängämnen. IS-krigarna kör sina fordon rakt in i kurdernas försvarslinjer och spränger upp sig själva i självmordsattacker.

- Enligt kurderna är det mycket svårt att stoppa bepansrade fordon som är fyllda med dynamit. Det enda som egentligen biter är de tyska missilerna.

Song-Hak Ra säger att den kurdiska generalen desperat vädjar till EU om hjälp för att kunna stå emot IS. Generalen har konstaterat följande : "Här för vi en kamp för hela mänskligheten mot IS. Vi behöver beväpning och den beväpningen kommer vi inte att få av Bagdad."

Mest sörjer man de förtryckta minoriteterna

I Kirkuk gör man inget större nummer av till exempel den jordanska pilot som dödades av IS.

Här sörjer man i stället de över 5 000 jezidiska - framför allt kvinnor och unga flickor - som betraktas som slavar. De säljs på slavmarknad, de utnyttjas sexuellt och de våldtas, konstaterar Song-Hak Ra.

- Man känner till dessa skräckhistorier eftersom 300-400 flickor har lyckats fly från IS grepp. De har berättat om de hemskheter som pågår.

Kvinnor som lyckats fly från IS i Irak
Kvinnor som lyckats fly från IS i Irak Kvinnor som lyckats fly från IS i Irak Bild: Reuters-tv jezidier

- Människorättsorganisationer understryker att det pågår ett folkmord mot jezidierna.

- Enskilda PR-trick fångar kanske uppmärksamheten i väst - men här sörjer man nog mera de civila – framför allt kristna, jezidier, kakai och andra minoriteter som bor här och som har utsatts för förtryck.

- IS betraktar de här olika religiösa minoriteterna som avfällingar eller som folk som man får ta livet av och som man får betrakta som slavar - i motsats till till exempel andra sunnimuslimer som inte betraktas som slavar då de tillfångatas.

- Här är luften full av skräckhistorier om vad IS gör - bara några 20-30 kilometer härifrån.

Läs också:
IS har tagit jezidier som sexslavar

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes