Hoppa till huvudinnehåll

Båtbranschen ser ljus i tunneln

Det verkar äntligen ljusna för båtbranschen. Förväntningarna både på ökad omsättning och möjligheter att nyanställa är större än på länge.

Nästan hälften av Båtbranschens Centralförbund Finnboats medlemmar uppskattar att omsättningen kommer att stiga det här året. Ungefär lika stor del tror inte heller att den kommer att sjunka.

Närmare en fjärdedel av medlemskåren har dessutom för avsikt att anställa flera.

Det här är första gången på fem år som man inom båtbranschen ser så här positivt på framtiden.

Roger Lindqvist
Roger Lindqvist. Roger Lindqvist Bild: Yle/Minna Almark roger lindqvist

Kan inte bli sämre

Roger Lindqvist har i 16 års tid sålt både nya och begagnade båtar i Bollstad i Raseborg. Enligt honom har de senaste åren varit verkligt jobbiga, men om man bedömer situationen enligt stämningen på årets båtmässa i Helsingfors i mitten av februari, så verkar situationen åtminstone lindras.

- Nu tror jag att botten är nådd och nu börjar vi sakta stiga, säger han. Jag tycker nog att det ser positivt ut för tillfället.

Enligt honom var det många kunder på båtmarknaden som ville ha mycket tillbehör till sina båtar och spenderade en hel del pengar.

- Folk vill också ha nya och moderna motorer. Det är dagens trend, konstaterar han.

Roger Lindqvist har sålt en båtmotor åt Christer Fagerström.
Christer Fagerström köper en begagnad båtmotor av Roger Lindqvist. Roger Lindqvist har sålt en båtmotor åt Christer Fagerström. Bild: Yle/Minna Almark båthandel

Väder och ekonomi inverkar

Roger Lindqvist har inga klara svar på varför trenden inom båtbranschen verkar vända just nu.

- Det är svårt att säga, någon gång måste det ju vända. Vi har till exempel haft ganska fina somrar de senaste åren och det är rätt avgörande för hur folk köper båtar.

Enligt honom väljer många att resa bort om sommaren är kall och skjuter i stället upp båtköpet till en senare tidpunkt.

Han påpekar också att varken båtarna eller motorerna har blivit dyrare de senaste åren.

- Så det är nog främst ekonomin och vädret som påverkar hur folk köper båtar.

Christer Fagerström
Christer Fageström. Christer Fagerström Bild: Yle/Minna Almark christer fagerström

Små båtar går bättre åt

Christer Fagerström är pensionerad delägare i Sibboföretaget Marino, som tillverkar båtar. Han har kommit hit till Pojo för att köpa en begagnad motor till en museibåt. Han håller med om att det äntligen ser lite ljusare ut.

- Man kan väl nog se en viss uppgång, men det är främst små båtar som går bättre åt, konstaterar han. Eftersom det inte handlar om så mycket pengar, så är det säkert lättare att öppna plånboken i de fallen.

Fördel med tidig vår

Roger Lindqvist är också glad över den dåliga vintern.

- För oss är det ju alltid en fördel om det är lite snö och dåliga isar eftersom säsongen då börjar tidigt för vår del, säger han. Börjar säsongen sent så tycker många att det inte är någon idé att köpa en båt eftersom de inte hinner använda den.

Läs också