Hoppa till huvudinnehåll

Ganja lagligt i Jamaica

Man i katmandu med marijuana.
Marijuana. Man i katmandu med marijuana. Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA sadhu

Jamaica har godkänt en lag som avkriminaliserar små mängder av marijuana. I fortsättningen blir det inget straff för innehav av upp till dryga 50 gram marijuana.

Trots att marijuana länge varit kulturellt inrotat i Jamaica har det varit olagligt att röka gräs på ön. På tisdag kväll gav Jamaicas parlament grönt ljus till en lag som avkriminaliserar små mängder marijuana.

I fortsättningen ses innehav av upp till 2 uns, eller dryga 50 gram, marijuana som ett lindrigt brott som inte är straffbart. Man kan högst få små böter. Det blir också tillåtet att odla upp till fem marijuanaplantor.

Säkerhetsministern Peter Bunting sade att den nya lagen ska lätta på bördan som den utbredda användningen av marijuana orsakar för landets rättssystem.

- Den eliminerar onödig friktion mellan polis och medborgare och försäkrar att våra ungdomar inte får oförtjänt straffregister på nacken, sade Bunting.

Uppsving för ekonomin

Samtidigt grundar landet en byrå som ska reglera den lagliga marijuanaindustrin i landet. Det blir lagligt att odla och sälja marijuana för medicinska och vetenskapliga ändamål.

Rastafaris får nu också för första gången använda marijuana i religiöst syfte.

- Det här är betydelsefullt eftersom vi nu börjar korrigera årtionden av kriminalisering av tiotusentals jamaikaner, för det mesta fattiga unga svarta män, för innehav av en liten joint, sade Bunting.

Cannabisindustrin väntas ge landets ekonomi ett uppsving eftersom marijuana redan länge har odlats olagligt vid bergssluttningar och sumpmarker. Också turister som ordinerats medicinsk marijuana väntas kunna börja köpa små mängder av marijuana från Jamaica. Olaglig marijuanahandel till utlandet är för övrigt fortsättningsvis olagligt och straffbart.

Allt fler länder har lättat på marijuanalagarna de senaste åren. I USA blev Alaska på tisdagen den tredje delstaten att avkriminalisera marijuana, efter Washington och Colorado. Uruguay blev i fjol det första landet i världen att legalisera marijuana och skapa en helt laglig industri för marijuanahandeln.

Läs också