Hoppa till huvudinnehåll

Gör om ett bildäck till en blommande blomma

örtodling i ett bildäck
örtodling i ett bildäck Bild: Yle/Trädgården på Strömsö trädgården på strömsö

Gamla bildäck är ypperliga som odlingskärl både för prydnadsväxter och nyttoväxter. Om man åtgärdar dem en aning börjar de nästan se ut som blommor i trädgården.

Kom bara ihåg att om du vill odla ätbart i dina gamla bildäck så skall du gärna klä in däcket invändigt med en plastfilm för att minimera risken för oönskade kemikalier i odlingsjorden.

Libbsticka växer i ett bildäck skuret som en krona
Libbsticka växer i ett av våra däck Libbsticka växer i ett bildäck skuret som en krona Bild: Monica Storm/yle trädgårdsodling,däck (fordon),Strömsö,örter,libbsticka (wäxt),trädgården på strömsö

Börja med att rita upp ett flikmönster på däcket med en krita. Skär sedan ut mönstret med en mattkniv.

Bildäck är rätt tuffa att skära i så du får byta ut knivbladet efter ett tag. Du kan också såga ut mönstret med en figursåg.

Ett tips är att låta däcket ligga i solen så att det värms upp och mjuknar, då går det lättare att skära i.

Bildäck utskuret med sicksackmönster.
Utskuret bildäck. Bildäck utskuret med sicksackmönster. Bild: Trädgården på Strömsö/yle däck (fordon),Kruka,Strömsö,trädgården på strömsö

När du skurit klart skall däcket vändas ut och in. Det här kräver krafter så det är bra att vara två som hjälps åt, men om däcket fått ligga i solen och mjukna så går det avsevärt lättare att vända det.

Placera ut däcken där du vill ha dem. Sätt markduk eller tidningspapper i botten. Fyll på med matjord och plantera och vips så har du en blommande blomma!

Kamomillplantor i utochinsvängt bildäck
Camomill i kruka av gammalt bildäck. Kamomillplantor i utochinsvängt bildäck Bild: Monica Storm/yle Kamomill,trädgårdsodling,trädgårdsskötsel,örter,Strömsö,örtagårdar,trädgården på strömsö

Trädgård