Hoppa till huvudinnehåll

Hemliga dokument avslöjar Rysslands Ukrainaplan

Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden
Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden Bild: Yle kreml,moskva

Ryssland har redan i över ett års tid omsorgsfullt planerat att ta över Krim och östra Ukraina. Nu är planen nästan slutförd, uppger den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta.

Novaja Gazeta har publicerat hemliga dokument som visar att Ryssland har haft en långsiktig strategi för att ta över Krim och östra Ukraina.

Enligt tidningen visar dokumenten att Kreml smidde planer redan i början av februari i fjol medan den Kremlvänlige presidenten Viktor Janukovytj fortfarande var vid makten. Janukovytj flydde Ukraina den 22 februari i fjol.

Dokumenten beskriver detaljer och nyckelpersoner i planen. Enligt Novaja Gazeta har huvudpunkterna i planen redan verkställts.

- För drygt ett år sedan skulle vi sett scenariot i Ukraina som fantastiskt otroligt att det fanns en plan att överta både Krim och Donbass. Nu har allt i planerna i princip genomförts, säger Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov enligt Sveriges Radio.

Ekonomiska orsaker – inte språkliga

I dokumentet motiveras ett ryskt övertagande bara av ekonomiska orsaker. Det sägs att övertagandet kortsiktigt kommer att kosta Ryssland men att det i det långa loppet är bra att landet kontrollerar Ukrainas energimarknad och gastransporterna till EU-länder.

I planen ingår också informationskampanjer för hur den ryska saken ska föras fram i medierna. I planen nämns ingenting om att stöda ryskspråkiga ukrainare.

Oligarken Konstantin Malofejev pekas ut som en av arkitekterna bakom planen. Malofejev har kopplingar till Kreml och är vän med den proryske separatistledaren Alexander Borodaj. Han förnekar inblandning och tänker stämma Novaja Gazeta.

Tidningen bedömer avslöjandet som sensationellt, i klass med New York Times avslöjande av Pentagonpappren som visade att USA planerade Vietnamkriget.

De hemliga dokumenten publicerades i tidningen den 25 februari. Tidningen har redan tidigare varnats av den ryska censurmyndigheten och en andra varning kan leda till att utgivningstillståndet dras in.

Läs också:
Kerry: Ryssland ljuger oss rakt upp i ansiktet