Hoppa till huvudinnehåll

Ny namninsamling mot skolsvenskan förbereds

Namninsamlingar på nätet kan ske via medborgarinitiativ
Namninsamlingar på nätet kan ske via medborgarinitiativ Bild: YLE/ Kjell Vikman medborgarinitiativ

Även om riksdagens kulturutskott vill att svenskan förblir ett obligatoriskt skolämne ger inte motståndarna upp. En ny namninsamling förbereds redan. Målet är att föra upp initiativet i riksdagen så många gånger att det slutligen går igenom.

Ilmari Rostila, ordförande för föreningen Vapaa kielivalinta r.f, är nöjd med att riksdagen tar ställning till medborgarinitiativet om att göra undervisningen i svenska frivillig. Trots att kulturutskottet förkastade initiativet, anser Rostila att behandlingen varit korrekt.

Även om riksdagen skulle rösta ner medborgarinitiativet, tycker Rostila att man uppnått en delseger. Han ser insamlandet av underskrifter som en bra övning. Nu kommer processen att upprepas, och det ska ske så många gånger att målet slutligen uppnås och den obligatoriska skolsvenskan avskaffas.

- Om kulturutskottet hade vägrat att ta upp initiativet, skulle det ha varit ett ordentligt magplask för riksdagens auktoritet och demokratin. Nu inför valet tvingas varje riksdagsledamot att ta ställning i frågan, resonerar Ilmari Rostila.

Fler insamlare nästa gång

Den omfattande debatt som frågan om obligatorisk svenska väckt bådar gott för framtiden, menar Rostila. Han tror att namninsamlingen för ett nytt medborgarinitiativ kan inledas snart, eventuellt redan i sommar.

- Till det första initiativet samlade 20-30 personer aktivt in underskrifter. I fortsättningen kan säkert ännu fler insamlare engageras, gissar han.

Rostila säger sig förstå frustrationen hos en del av medborgarinitiativets undertecknare, när deras insats inte genast ledde till önskat resultat. Han anser dock att syftet har uppnåtts, i och med att frågan om svenska språkets ställning fått större synlighet och transparensen i politiken ökat.

Medborgarinitiativet stöddes, förutom av föreningen Vapaa kielivalinta, av Finskhetsförbundet och av Samlingspartiets och Sannfinländarnas ungdomsförbund.

Läs också: Slaget om svenskan inte över

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes