Hoppa till huvudinnehåll

Obama satte stopp för oljeledning

USA:s president Barack Obama.
USA:s president Barack Obama. USA:s president Barack Obama. president

I USA har president Barack Obama lagt in sitt veto mot byggandet av oljeledningen Keystone XL. Vetot förväntas vara det första av många under Obamas sista två år i Vita Huset.

Keystone XL har länge varit ett av republikanernas favoritprojekt. Efter partiets jordskredsseger i mellanårsvalet i november har man i snabb takt röstat för byggandet av oljeledningen i kongressens bägge kamrar.

President Obama har konsekvent sagt att han kommer att utnyttja sin vetorätt ifall kongressen röstar för Keystone och det löftet infriade han omedelbart.

- Vetot representerar inte en definitiv åsikt i frågan om oljeledningen utan det ska ses som ett tecken på att fördelarna och följderna av byggandet av oljeledningen borde utvärderas av experter, sade Vita Husets talesman Josh Earnest.

Republikanerna hävdar att vetot sätter stopp för flera tusen arbetstillfällen, medan Obama anser att oljeledningens konsekvenser för miljön inte har utretts tillräckligt och att de allra flesta jobb skulle vara temporära.

Sparsam med veton

Barack Obama har använt sin vetorätt väldigt restriktivt. Vetot mot Keystone XL var hans tredje under hans dryga sex år som president. Hans föregångare George W. Bush utnyttjade sin vetorätt tolv gånger och Bill Clinton 37 gånger.

Under sina två återstående år i Vita Huset förväntas Obama lägga in veton betydligt oftare.

Han har redan meddelat att han kommer att utnyttja sin vetorätt ifall kongressen försöker skärpa sanktionerna mot Iran, om kongressen röstar för att avveckla Obamacare eller om regleringen av finansmarknaden luckras upp.

Läs också