Hoppa till huvudinnehåll

Stort stöd för Natoutredning

Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014.
Statsminister Alexander Stubb hör till dem som är för en Natoutredning. Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014. Bild: Yle/ Marja Väänänen statsministerns frågetimme

Sex av åtta riksdagspartier vill göra en Natoutredning under följande valperiod. De enda som var emot en utredning var SDP och Vänsterförbundet.

Det här kom fram i dag vid en tillställning som Planeringskommissionen för försvarsinformation ordnade i dag i Helsingfors.

Av deltagarna var det bara utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) och Vänsterförbundets Annika Lapintie som inte tyckte att någon Natoutredning behövs.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) ansåg att en ny Natoutredning skulle vara på sin plats, eftersom den senaste börjar vara föråldrad.

- Man måste göra en helhetsundersökning om ett medlemskaps för- och nackdelar, sade Haglund.

De grönas Pekka Haavisto påpekade för sin del att om säkerhetssituationen förändras får man inte utesluta något alternativ.

Sannfinländarnas Jussi Niinistö leder försvarsutskottet. Han sade att han är mycket kritisk mot Nato, men vill ha en utredning som grund för Natodebatten.

Enligt stadsminister Alexander Stubb (Saml) var det ett misstag att i början av valperioden besluta att Finland inte under den här regeringsperioden tänker utreda ett Natomedlemskap.

- Det misstaget får inte göras under nästa valperiod, sade Stubb och konstaterade att Finland borde ha ansökt om medlemskap redan för 20 år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes