Hoppa till huvudinnehåll

Beväringar får hjälp att hitta studieplats

Tanken med studiemässan vid Nylands brigad är att beväringarna innan de blir hemförlovade skulle tänka på vad de vill göra när de har avslutat sin militärtjänstgöring. Studiemässan vid Nylands brigad är en av landets största beträffande antalet utställare.

Kasper Enkvist är en av de beväringar som inte har en studieplats. Han besökte studiemässan i Soldathemmet.

- Jag har ingen studieplats ännu och kom hit för att se vad de kan erbjuda. Jag har varit litet lat och har inte sökt riktigt ordentligt, men jag försöker skärpa mig nu.

Också Joel Edström hoppas kunna fortsätta studera.

- Jag kom för att få mera information om olika studiemöjligheter efter beväringstiden. Jag är visserligen färdigutbildad som skolgångsbiträde. Men jag vill ännu utveckla mina kunskaper inom den sociala sektorn.

Mässan har vuxit

Årets studiemässa var dubbelt så stor som för ett år sedan. Yrkesutbildare, yrkeshögskolor och universitet deltar, berättar jägare Kaj Vataja som är arbets- och studieombudsman och vice ordförande för beväringskommittén.

- Vi har försökt bjuda in alla finlandssvenska skolor och ge alla en möjlighet att komma hit och marknadsföra sin skola. Det är en unik miljö ur finlandssvensk synvinkel.

Joel Edström
Joel Edström Joel Edström Bild: Yle/Robin Holmberg joel edström,Raseborg

Nytt för i år var att också ungdomsverkstäder deltog i studiemässan. Han anser att det är viktigt att beväringarna tänker på framtiden.

- Det är viktigt att man skulle kunna få studieplats under våren.

Många utan studieplats

Vataja kan inte säga hur många av beväringarna inte har en studieplats, eftersom det inte finns någon statistik. Men han säger att det är många som saknar studieplats. Ofta kan det vara de som blev studenter våren innan eller ännu tidigare.

Han ser en risk med för många mellanår.

- Om man tänker att det kanske är ett och ett halvt år sedan man blev student så tappar man kanske touchen till studielivet och till att studera.

Beväringar vid Nylands brigad på studiemässa
Beväringar på studiemässan Beväringar vid Nylands brigad på studiemässa Bild: Yle/Minna Almark studiemässa,Raseborg,Ekenäs

- Det skulle vara viktigt när man kommer till militären att man skulle fundera på vad man ska syssla med efter militären. Fast man är ung och vill leva i nuet är det viktigt att fundera framåt och ställa sig frågan: Vad ska jag göra om fem eller tio år?

Brigaden stöder och hjälper

Vataja säger att beväringskommittén och socialkuratorn försöker stöda beväringarna och få dem att tänka på framtiden. Förutom studiemässan i februari ordnas också en rekryteringsmässa på hösten.

Joel Edström betonar att det inte är studieplatsen i sig som är viktig utan att man vet vad man vill.

- Jag skulle inte säga att det är viktigt att ha en studieplats. Jag skulle vilja säga att det är viktigt att man har ett hum om vad man är intresserad av. Studieplatsen i sig behöver inte vara viktig.

- Man kan söka jobb, man kan göra vad som helst i dagens samhälle. Det finns så många möjligheter som jag tycker att man ska testa på och utveckla sitt kunnande. Man kan göra det på egen hand hur bra som helst utan vägledning, säger korpral Joel Enström.

Viktigt veta vad man vill

Hans-Jacob Lindbäck som har en färdig studieplats på Helsingfors universitet och tycker det är viktigt att han vet vad han ska göra efter att han kommer ut.

Hans-Jacob Lindbäck
Hans-Jacob Lindbäck Hans-Jacob Lindbäck Bild: Yle/Robin Holmberg hans-jacob lindbäck,Raseborg

- Det är oerhört viktigt. Jag kan sova mina nätter tryggt med tanke på att jag inte måste läsa till något inträdesprov. Jag kan fundera på min ledarskapsperiod nu utan att oroa mig över någon studieplats. Jag kan ta det lilla lugna.

- De killar som ännu inte har någon studieplats har det ganska hektiskt. De måste läsa vid sidan av tjänstgöringen och det är ganska krävande.