Hoppa till huvudinnehåll

Den exotiska finlandssvensken

Mattias Björkas
Vasas flora och fauna släpper låten Leevi and the Leavings. Gösta Sundqvist från Leevi and the leavings har länge inspirerat Mattias Björkas. Mattias Björkas Bild: Soliti vasas flora och fauna

Vasas flora & fauna släpper skiva på svenskt bolag. Den exotiska finlandssvensken är här.

Mattias Björkas svarar på telefon från Stockholm. I knäet har han ett sex veckor gammalt knyte som ibland gnyr till. Det finns alltså dubbla orsaker att gratulera.

Söderut mot Solf / stanna till vi min fammos grav / jag vila si mitt efternamn i guld ren idag. - Vasas flora & fauna
Vasas flora & fauna har precis släppt den första låten från sin kommande skiva Släkt med Lotta Swärd. Singeln heter Leevi and the Leavings och namnet syftar just på Leevi and the Leavings som i låttexten spelas i “en redig volvo från 93”. Det är givetvis Iiris Viljanen som sjunger. Redan i det här skedet är det värt att påpeka att det handlar om en låt som är bra. Riktigt bra.


När hörde du Leevi and the leavings för första gången?

- Det var faktiskt när jag var civare i Vasa. Det var min tjej som jag sällskapade med på den tiden som lyssnade på det. Jag hade aldrig lyssnat på finskspråkig musik tidigare. Det var inte något man gjorde om man kom från ett svenskspråkigt hem i Gerby.

Låtarna och melankolin gjorde genast intryck på den unga civiltjänstgöraren.

- Det tog mig med storm. Sedan dess har Gösta Sundqvist varit en sorts förebild i mitt skrivande.

"En riktigt bra låt"

Petter Sandelin om låten Leevi and the Leavings

  • Ett av målen med Vasas flora & fauna kan tänkas vara att bevisa att det går att skriva seriös musik på finlandssvenska. Om det nu är så, så är det är bevisat i samma sekund som Iiris Viljanen sjunger "söderut mot Solf / stanna till vi min fammos grav / jag vila si mitt efternamn i guld ren idag." Det bevisas igen när Mattias skriver att Volvon från -93 går "föredömligt tyst" med sommardäck. "Föredömligt" är ju en underbar arkaism som fortfarande kan höras på österbottniska bilverkstäder. Låten Leevi and the Leavings överträffar bandets tidigare släpp. Det är en låt jag vill höra igen och igen.

Finlandssvensken är exotisk

Hela poängen med Vasas flora & fauna är att låtarna är skrivna på dialekt. Språket är den gerbysvenska som Mattias växte upp med. Att skriva på dialekt var från början mest ett experiment.

- Jag var nyfiken på hur det skulle låta. Jag har försökt skriva på svenska i många herrans år men oftast blev det fel. Jag försökte skriva på någon slags vanlig finlandssvenska eller högsvenska och det lät otroligt fånigt. Jag kom inte alls närmare mig själv. Det var först när jag började skriva på den dialekt jag växte upp med som det fungerade.

Nästa fråga var om någon skulle förstå låtarna.

- Först tänkte jag att ingen fattar det. Kanske förstår fem av mina gamla kompisar från Gerby. Men alla som hörde det fattade. Det var otroligt stärkande.

Det finlandssvenska har tvärtom blivit något intressant och lite exotiskt. I Vasas flora & fauna finns något som mycket väl kan gå hem över hela Sverige. Skivbolaget var genast med på noterna.

- Allt har gått väldigt enkelt. Det har funnits intresse från många olika håll. Jag tror att de tycker att det är lite exotiskt. Det låter lite bekant men man kan inte riktigt placera det.

I promotionmaterialet hyllar självaste Jens Lekman bandet. Han hittade bandets första låt och skrev om den i sin blogg.

Skivan är redan klar och släpps i vår. Nu ska Mattias satsa krafterna på en ny skiva med Cats on Fire som redan är påbörjad. Det blir givetvis också spelningar och förhoppningsvis får man höra Vasas flora & fauna Leevi and the Leavings från en scen också i Finland.

- Vi blev faktiskt kontaktade av ett finskt bokningsbolag igår. Att spela i finska Finland hade jag inte ens funderat på. Vi får se. Jag skulle också vilja spela i svenskfinland men det är alltid lite knepigt. Det saknas lite infrastruktur. Det finns inte så många bokare och promotors. Man måste vara inne i cirkeln och vi har alltid känt oss lite utanför, vi bor ju utomlands.

Mattias Björkas
Vasas flora och fauna släpper skivan senare i vår. Mattias Björkas Bild: Anna Drvnik / Birds Will Sing For You vasas flora och fauna

Nyligen publicerat - X3M