Hoppa till huvudinnehåll

Fast väg till Nagu åter på tapeten

Färjfästet i Prostvik, Nagu
Färjfästet i Prostvik, Nagu Bild: YLE Åboland färjfäste

Skärgårdsföreningarna vill lyfta fram frågan om en bro till Nagu och på måndag ordnas ett seminarium där en fast väg mellan Pargas och Nagu diskuteras.

Annastina Sarlin och Åsa Rosenberg från Nagu
Annastina Sarlin och Åsa Rosenberg ser fram emot diskussionen på måndag. Annastina Sarlin och Åsa Rosenberg från Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus pro nagu
Frågan om en fast väg till Nagu är allt annat än ny. Redan år 1995 beslöt dåvarande trafikminister Ole Norrback att planeringen av en fast väg emellan Pargas och Nagu ska fortsätta enligt alternativet bro. Nu är frågan åter på tapeten och på måndag ordnas i Nagu ett seminarium där de senaste planerna för en fast väg ska diskuteras.

Det är föreningarna Pro Nagu, Pro Korpo, Pro Houtskär och Pro Malm som står som arrangörer och enligt Nagubon Åsa Rosenberg är det hög tid att frågan lyfts igen.

- De nedskurna färjturerna oroar och trafiken ökar hela tiden. Det är nu hög tid att politiker och tjänstemän tar nästa steg i frågan, säger Rosenberg.

- Vi vill väcka diskussionen. Målet är att vi ska utgå från fakta och inte allmänt tyckande, säger Pro Nagus ordförande Annastina Sarlin.

Färjpasset en flaskhals

Rosenberg och Sarlin lyfter fram många argument för en fast väg. I dag trafikeras färjpasset mellan Nagu och Pargas av två miljoner passagerare och trafiken ökar årligen. Enligt arrangörerna har färjpasset blivit en strukturell flaskhals och ett hot mot en levande skärgård. De lyfter också fram att en fastförbindelse i längden sparar in sig själv. En bro skulle uppskattningsvis kosta 150 miljoner euro och den investeringen skulle tjäna in sig på 30 år då kostnaderna för färjtrafiken ligger på cirka 6 miljoner per år.

Pro-föreningarna har bjudit in representanter från Egentliga Finlands förbund, landskapsstyrelsen, NTM-centralen och Pargas stad. På plats är också arkitekt Aaro Söderlund som kommer att presentera sin vision för hur en bro mellan Nagu och Pargas kunde se ut. Under seminariet får åhörarna också lyssna till vad politikerna har att säga i frågan i en paneldebatt med rubriken "Så bygger vi vägen".

För den som vill delta i seminariet så är det klockan 12 vid Framnäs i Nagu som gäller. Seminariet är tvåspråkigt och leds av Ki Svahnström.

Yle Åboland kommer också att vara på plats på måndag och hela diskussionen kommer att sändas direkt på vår webb.

Fast väg mellan Pargas och Nagu

År 1995 beslöt dåvarande trafikminister Ole Norrback att planeringen av en fast väg mellan Pargas och Nagu ska fortsätta enligt alternativet bro.

Idag trafikeras färjpasset av 2 miljoner passagerare och trafiken ökar årligen.

Föreningarna Pro Nagu, Pro Korpo, Pro Houtskär och Pro Malm ordnar seminarium om broplanerna den 2 mars på Framnäs i Nagu. Seminariet inleds klockan 12.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland