Hoppa till huvudinnehåll

Floor Jansen och ett gladare Nightwish

Floor Jansen har flyttat till Finland och provat på snowboarding. Bild: X3M/Sandra Suominen kampen 2013

Floor Jansen fick ta över solistpositionen i Nightwish mitt i bandets USA-turné för några år sedan. Efter bara några spelningar var fansen övertygade. Floor fick stanna kvar i Nightwish.

Nighwishs nya album Endless Forms Most Beautiful släpps om några veckor. Trots att den bekanta melankolin finns kvar plattan är definitivt den mest positiva Nightwish-plattan hittills, berättar solisten Floor Jansen.

- Det finns en del mörka ämnen kvar, som exempelvis barn under krigstid, som ju inte är på något sätt positivt. Men överlag så finns det en mera positiv och uppåtlyftande känsla än det funnits i bandet tidigare.

Holländska Floor är sedan tidigare bekant genom banden Revamp, After Forever och sedan några år tillbaka också som sångerska i Nightwish.

"Vi måste tala" var en bra sak

Jansens röstkapacitet och lysande scenkarisma hjälpte henne både att få en plats i bandet, och att vinna över Nightwishfansens hjärtan över hela världen. I och med det nya albumet Endless Forms Most Beautiful har bandet även anställt sin långvariga vän, multiinstrumentalisten Troy Donockley, som permanent medlem i Nightwish.

- Vi hade spelat på Sauna Open Air festivalen i Tammerfors för ett par år sedan, då de övriga medlemmarna i Nightwish kom fram till mig och Troy och sade att vi borde tala, minns Floor Jansen.

Detta skedde under efterfesten på hotellet och förutom bandet så fanns där en massa andra musiker och branchfolk på plats.

- Jag är glad att jag stod med ryggen vänd mot alla andra på festen då killarna bad mig och Troy bli officiella medlemmar, annars hade de övriga gästerna kunnat läsa mina miner och gissat sig till vad som hade hänt. Sen var det bara att knipa käft i flera månader om saken.

Floor flyttade under förra året från Holland till Finland, närmare bestämt till Joensuu.

- Det kommer inte att finnas så hemskt mycket ledig tid under de närmaste två åren, men då jag får vara hemma mellan våra resor så sysslar jag gärna med snowboarding och att rida. Jag testade snowboarding för första gången för ett tag sedan och killarna i bandet sade att jag, trots att jag är nybörjare, föll överraskande få gånger på rumpan, skrattar Floor.