Hoppa till huvudinnehåll

Freund överlägsen – finländarna missnöjda

Severin Freund, VM 2015
Severin Freund i en klass för sig. Severin Freund, VM 2015 Bild: EPA / All Over Press freund

Båda finländarna som tog sig vidare till den andra omgången bättrade på sina placeringar, men ingendera var särskilt nöjda med sin tävling i den stora backen i Falun-VM.

Guldet gick till Severin Freund som var fullständigt överlägsen. Tysken ledde klart redan efter den första omgången och smällde till med ännu längre, 135,5 meter, i den andra hoppomgången.

Freund vann med hela 22,3 poängs marginal till tvåan Gregor Schlierenzauer från Österrike. Bronset gick till norrmannen Rune Velta som tidigare vann guld i normalbacken.

”Inte fungerade det heller”

Två finländare tog sig vidare från den första omgången. Både Janne Ahonen (22:a efter den första omgången) och Jarkko Määttä bättrade på i sina andra försök och slutplaceringarna blev 19:e respektive 22:a.

– Det här var säkert mitt sämsta hopp i den här backen. Jag satte allt på spel, hellre redigt åt skogen än någonting mittemellan, men inte fungerade det heller, sade Ahonen i Yles intervju efter tävlingen.

– Det är jättesvårt att hoppa när du vet att en vanlig insats inte räcker någon vart. Du behöver tänja dig något enormt och därtill ha tur. Det är inte det enklaste utgångsläget.

Janne Ahonen, VM 2015
Janne Ahonen missnöjd med det mesta. Janne Ahonen, VM 2015 Bild: Lehtikuva janne ahonen

– Helt okej hopp, säger Määttä. Två hyfsade prestationer, det kändes avslappnat och relativt bra, det kan jag vara nöjd med – men inte placeringen.

Ahonen sågar blåvit backhoppning

Ahonen och Määttä lär vara klara för lördagens lagtävling som avslutar VM i Falun för backhoppningens del.

– Knappast förändras världen sådär hemskt mycket nu fram till lördagen. Det hjälps inte annat än att försöka söka den rätta stämningen och göra det vi kan, säger Ahonen.

– Några trollkonster har vi inte i bakfickan. Situationen inom grenen är inte precis den jag själv, tittarna och alla andra skulle vilja för tillfället.

Resultat:

1. Severin Freund GER 268.7
2. Gregor Schlierenzauer AUT 246.4
3. Rune Velta NOR 242.9
4. Peter Prevc SLO 241.8
5. Stefan Kraft AUT 237.7
6. Anders Bardal NOL 236.5
7. Anders Fannemel NOR 233.9
8. Roman Koudelka CZE 233.6
9. Piotr Zyla POL 229.8
10. Markus Eisenbichler GER 227.9
--------------------------------------------------
19. Janne Ahonen FIN 206,5
22. Jarkko Määttä FIN 201.6

39. Lauri Asikainen FIN 82,4
43. Harri Olli FIN 77,0

Läs också

Nyligen publicerat - Sport