Hoppa till huvudinnehåll

Kritik att vänta när Vasa släcker gatlampor

Vägbelysning. Arkivbild. Bild: YLE/Rolf Granqvist vägbelysning

Vasa stad vill spara på att släcka gatubelysningen. I Jakobstad slutade samma försök abrupt efter en kritikstorm från invånarna.

I Jakobstad beslöt tekniska nämnden på hösten 2009 att lamporna framöver skulle vara släckta nattetid. Det här gällde områden utanför centrum.

Jarmo Ittonen
Jarmo Ittonen Jarmo Ittonen Bild: YLE/ Kjell Vikman ittonen
Nämndens beslut baserade sig på de sparkrav som stadsstyrelsen hade ålagt dem.

- Man hade räknat med en inbesparing på mellan 30- och 40 000 euro, säger Jarmo Ittonen (VF), som då var stadsstyrelsens representant i nämnden.

Lamporna hann vara släckta i bara några veckor innan stadsstyrelsen ändrade sig.

- Vi fick så mycket kritik av invånarna. Man oroade sig för trafiksäkerheten och den allmänna tryggheten i de olika bostadsområdena. Vi konstaterade då att storleken på inbesparingen inte motiverade att riskera tryggheten, säger Ittonen.

Man funderade också på om det skulle vara möjligt att släcka till exempel varannan eller var tredje lampa. Men systemet tillät inte det utan betydande investeringar.

Vasa hoppas spara 50 000

Enligt beslutet i Vasa stads tekniska nämnd släcks gatubelysningen nattetid från och med tredje augusti i alla områden utanför centrum. Släckningen berör dock inte de olika stadsdelarnas centrum och huvudlederna. Under veckosluten släcks inte belysningen.

Ragnvald Blomfeldt
Ragnvald Blomfeldt Ragnvald Blomfeldt Bild: Yle/Amanda Bieber ragnvald blomfeldt
Dessa åtgärder tillsammans med att lyset hålls släckt dygnet runt under sommarmånaderna (maj till slutet av juli) förväntas ge en inbesparing på 50 000 euro per år. Bakom beslutet ligger sparkrav på kommuntekniken.

"Många kommer inte ens att märka förändringen"

Ragnvald Blomfeldt (SFP) sitter i tekniska nämnden. Han anser att det här sättet att spara inte påverkar Vasaborna nämnvärt.

- Det gäller ju bara vardagsnätter. Många kommer inte ens att märka förändringen, säger Blomfeldt.

Enligt Blomfeldt fanns det ingen oenighet i nämndens beslut, även om man diskuterade saken grundligt. Men i sitt beslut lade man till en prövotid på ett år.

- Känns det väldigt otryggt och får vi mycket negativ respons är vi beredda att ändra vårt beslut, säger Blomfeldt.

"Blir inte helt mörkt"

Det gäller ju bara vardagsnätter. Många kommer inte ens att märka förändringen
Blomfeldt bor själv i Sundom, som är ett av de områden där belysningen släcks. Han ser inga problem med det.

- Jag ser inga problem med att lamporna slocknar den tiden på dygnet. Det kommer ju ändå som sagt att lysa under veckosluten och huvudleden genom Sundom kommer att vara belyst. Så inte blir det ju helt mörkt.

Han påpekar att man gör likadant på landsbygdsorterna, till exempel i Solf och Malax.

Jarmo Ittonen, vad tänkte du när du såg att Vasa nu ska spara genom att släcka belysningen?

- Månne det inte kommer samma kritik från invånarna som vi fick, säger Ittonen.

De områden i Vasa där gatubelysningen släcks nattetid från och med augusti i år är: Sundom, Vasklot, Gerby, Västervik, Brändö, Storviken, Hemstrand, Skogsberget, Böle, Roparnäs, Korsnäståget, Orrnäs, Melmo, Gamla Vasa, Runsor, Höstves, Sunnanvik och Högbacken.

I Lillkyro är belysningen redan släckt nattetid.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten