Hoppa till huvudinnehåll

Riskfyllt att hämta tidningen i morgontofflorna

Aino-tofflor.
Aino-tofflor Aino-tofflor. Bild: Yle/ Satu Krautsuk morgontofflor

Också denna vinter har många finländare ramlat omkull och brutit ben då de gett sig ut i dåliga skodon. De populära Reino- och Aino-tofflorna förses nu med noggranna varningar.

Vädret har varit omväxlande i vinter, och halkan har gjort att många har sökt vård på grund av halkskador, som brutna vrister och anklar.

Två orsaker till skadorna upprepar sig i skadeanmälningarna. Man har gett sig ut för att hämta tidningen eller föra skräpet och inte beaktat att vägen man går på inte är nysandad. Många har också gått ut med morgontofflor på fötterna, och har halkat som en följd av det.

Det är ett evigt problem, säger sjukvårdspersonal, och råder människor att speciellt se till att de ger sig ut i ett par ordentliga skor. Till exempel Aino- och Reino-tofflor eller Crocs-plastskor är inte stadiga skodon på isiga vägytor.

Vd för företaget Reino & Aino Arto Huhtinen rekommenderar inte att man hämtar tidningen i ett par Reino-tofflor om vintermorgnarna när det är halt.

- Reino- och Aino-tofflorna är huvudsakligen avsedda att vara inneskor. De är utan vidare hala vid isigt före. De har gummibotten och jag rekommenderar dem inte för utomhusbruk, speciellt inte på vintern.

Huhtinen förstår ändå att man gärna går ut i tofflorna eftersom de är enkla att dra på sig. Den här sortens tofflor har funnits i över 80 år, och att ta på dem för att gå efter morgontidningen är vanligt.

- Varje halkolycka är onödig. Hädanefter kommer vi att lägga enskilda varningskort i varje skoförpackning, säger Huhtinen.

Varningar har tidigare stått på webben och i broschyrer där i synnerhet äldre människor inte nödvändigtvis hittar dem. Från och med torsdag kommer därför varningskort att finnas i skolådorna.

Niklas Joki, Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes