Hoppa till huvudinnehåll

Rymdforskare hittade jättelikt svart hål

Bild på det svarta hålet, ritat av konstnär.
Bild på det svarta hålet, ritad av konstnär. Bild på det svarta hålet, ritat av konstnär. Bild: JPL-Caltech / NASA / EPA jättelikt svart hål

Forskare har hittat ett så stort svart hål i rymden, att det till och med kan kullkasta teorin om hur svarta hål blir till. Hålet har en massa som tros vara 12 miljarder gånger större än vår sols.

Eftersom jättehålet uppstod för ungefär 900 miljoner år sedan borde det, enligt de teorier som nu dominerar, ännu inte ha hunnit växa till sin nuvarande gigantiska storlek.

Enligt de rådande teorierna är det två krafter som inverkar på hur svarta hål växer. Dels suger hålen i sig massa, men samtidigt värms massan upp och ett tryck bildas som trycker massan bortåt från hålet. Dessa gränser har tänkts avgöra hålens tillväxttakt, men kan nu omkullkastas av det nya fyndet.

Det var ett internationellt forskarteam, som leds från Pekings universitet som upptäckte det svarta hålet.

Bland 500 utvalda objekt riktade forskarna teleskopen mot en kvasar, som skiljde sig från mängden tack vare sin speciella, röda färg. En kvasar är ett väldigt starkt moln av materia, som håller på att sugas in i ett svart hål.

Forskarna tror att man hittar nya svarta hål när projektet framskider. Nyheten publicerades i tidskriften Nature.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes