Hoppa till huvudinnehåll

Stadsdirektör: Regeringen har svikit Helsingfors

Anni Sinnemäki.
Biträdande stadsdirektör Anni Sinnemäki säger att osäkerheten kring Centrumslingan försvårar stadsplaneringen i Helsingfors. Anni Sinnemäki. Bild: Yle pryl

Anni Sinnemäki (Gröna) som är biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering i Helsingfors säger att osäkerheten kring Centrumslingan försvårar stadsplaneringen. Hon trodde att staden kunde lita på regeringens löften.

- Jag är besviken. Regeringen föreslog i somras att investera i Centrumslingan och krävde då att städerna i huvudstadsregionen bygger fler bostäder i utbyte mot att staten finansierar en del av Centrumslingan. Ett avtal om det här undertecknades, men sedan började regeringen gräla. Helsingfors har hela tiden jobbat för att hålla sin del av avtalet, säger Sinnemäki till Yle Huvudstadsregionen.

Regeringen gav i mars 2014 löfte om att Centrumslingan, som är en järnvägsslinga för närtåg under Helsingfors centrum, får pengar och lovade samma sak i början av augusti. I gengäld avkrävdes kommunerna i huvudstadsregionen att bostadsproduktionen sätter fart.

I tisdags tog ändå finansminister Antti Rinne (SDP) tillbaka sitt förslag om Centrumslingans finansiering. Han gjorde det efter att det stod klart att Samlingspartiet med trafikminister Paula Risikko i spetsen inte i det här ekonomiska läget var redo att ge pengar till Centrumslingan. Regeringens finansutskott beslöt ändå i tisdags att ansöka om EU-stöd på 80 miljoner euro för projektet.

Jag anser att hela Helsingforsregionen har svikits och de miljoner människor som bor och jobbar här.

Centrumslingan beräknas kosta 956 miljoner euro enligt 2020 års kostnadsnivå. Byggandet av slingan räcker fem år och inleds tidigast 2016.

"Ovissheten påverkar generalplanen"

Helsingfors stad utvecklar nu en ny generalplan och Anni Sinnemäki säger att det arbetet i högsta grad påverkas av ovissheten kring Centrumslingan.

- Det påverkar helt konkret genom att vi i generalplanen strävar efter att ge rum åt Centrumslingan och det har varit ett stort arbete. Men vi jobbar vidare med generalplanen. Osäkerheten är ändå inte bra och vi vet inte vad nästa regering gör. Det skulle vara bra om man kunde lita på de löften regeringen har gett.

Anser du att regeringen har svikit Helsingfors?

- Jag anser att hela Helsingforsregionen har svikits och de miljoner människor som bor och jobbar här.

"Helsinki Garden är helt oberoende av Centrumslingan"

I planerna för HIFK:s jättearena Helsinki Garden ingår Centrumslingan som ett sätt att ta sig till och från arenan, som planeras bredvid Olympiastadion. Enligt HIFK:s styrelseordförande Timo Everi påverkar en utebliven Centrumslinga ändå inte om Helsinki Garden avancerar.

Så här ska jättearenan Helsinki Garden se ut. Bild: HIFK helsinki garden

- Det är fråga om två helt olika projekt som inte är beroende av varandra, säger Everi.

Men påverkas trafikmängden kring arenan om det inte blir möjligt att ta Centrumslingan till Helsinki Garden?

- Mängden evenemang kommer inte att öka i och med Helsinki Garden. Redan nu ordnas en massa evenemang på Olympiastadion och i Ishallen. Det är inte heller meningen att ta bilen till stora evenemang utan att använda kollektivtrafiken. Dessutom byggs en parkeringshall i anslutning till Helsinki Garden, vilket också underlättar för bilister, säger Everi.

Anni Sinnemäki säger också att Helsinki Garden inte påverkas av Centrumslingans vara eller inte vara.

- Det är möjligt att ta sig till området med kollektivtrafik så arenaprojektets framtid är inte beroende av om Centrumslingan blir av, säger Sinnemäki.

Fastighetsnämnden godkände i början av februari en tomtreservering för Helsinki Garden och projektet ska därefter behandlas i stadsstyrelsen. En stor del av Helsinki Garden ska byggas under markytan och planen har varit att det finns en anslutning till en av Centrumslingans tågstationer.

Läs också:

Det blir ingen Centrumslinga
Esbopolitiker kritiska till att betala för Centrumslingan
HS: Regeringen ger pengar till Centrumslingan

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen