Hoppa till huvudinnehåll

Svenska minst omtyckta ämnet bland abiturienter i Karleby

Joonatan Vanhala, Antto Tunkkari, Ursula Almén, Sonja Vertainen är abiturienter 2015 i Karleby.
Joonatan Vanhala, Antto Tunkkari, Ursula Almén, Sonja Vertainen är abiturienter 2015 i Karleby. Joonatan Vanhala, Antto Tunkkari, Ursula Almén, Sonja Vertainen är abiturienter 2015 i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ursula almén

Tillsammans med matematik verkar svenska vara det minst omtyckta ämnet bland finskspråkiga abiturienter i Karleby. I en undersökning i en av skolorna uppger nästan hälften av abiturienterna att svenska är det värsta ämnet.

- Jag blev ganska chockad. Det är synd att så många har en negativ attityd till svenska språket, i synnerhet när de bor i en tvåspråkig stad som Karleby, säger Riikka Korri som gjorde undersökningen för sin kandidatavhandling vid Uleåborgs universitet.

Enkäten visar att många av abiturienterna i Karleby har svenskspråkiga släktingar eller vänner, men få pratar någonsin svenska.

- Tyvärr sa få att de använder svenska på fritiden. Bara en av dem använde svenska på jobbet, säger Korri.

Korri undersökte inte orsakerna bakom attityderna desto närmare. Men hon säger att en del uppgav att de har dåliga erfarenheter av undervisningen i svenska. Andra sa att de helt enkelt inte kan tala svenska.

Abiturienten Sonja Vertainen från Stenängens gymnasium säger att svenska är helt okej. Men det har hon inte alltid tyckt.

- Det har alltid varit svårt, och så var det tvång, tvång, tvång. Det är irriterande då det är så svårt och ändå måste man kunna det, säger hon.

Enligt Vertainen är svenska bra att kunna, men det finns annat som är viktigare.

- Om man vill jobba eller studera utomlands är engelska är nyttigare och viktigare.

Engelska, inte svenska, en rikedom

Fem av de 44 abiturienterna i undersökningen hade svenska som favoritämne. Engelska var däremot ett av favoritämnena, bara psykologi var mer populärt.

- Jag tror att abiturienterna tycker att tvåspråkighet är en rikedom, men då menar jag finska och engelska. Så många abiturienter sa att engelska är deras favoritämne, säger Korri.

- Engelska klara man sig på i hela världen, svenska bara i Norden. Måste jag välja blir det engelska, säger abiturienten Antto Tunkkari.

Han säger att han själv inte har något emot svenska, men något favoritämne har det aldrig varit. Enligt Tunkkari inverkar det också att alla jämnåriga motsätter sig svenskan.

- De har alltid ifrågasatt svenska och varför vi måste lära oss det, säger Tunkkari.

Samtidigt kan han se nyttan med svenska, i synnerhet nu när han sökt in till en musikhögskola i Stockholm.

Abiturienten Joonatan Vanhala säger att han aldrig ens hör någon svenska.

- Om man inte väljer ett yrke eller bor på en ort där man behöver svenska så är det inte så stor nytta med det, tycker han.

Svensk pappa och pojkvän

Abiturienten Ursula Almén har svenskspråkig pappa och svenskspråkig pojkvän. Nu kan hon ibland vara arg på sin pappa för att han inte lärde henne svenska.

Men som yngre tyckte hon mest att svenskan inte var till någon nytta.

- Jag gillade det inte så värst mycket, och har aldrig varit bra på det. Jag tyckte bara det var onödigt, säger Almén.

Nu har hon lärt sig mer svenska och fått en mer positiv attityd. Och mer motivation att lära sig.

- Då man tänker på jobb och utbildning så är det alltid positivt att kunna flera språk, säger hon.

Alméns pojkväns släkt är helt finlandssvensk och i dag hör hon mycket svenska.

- Men jag svarar på finska, utom med hans lillasyster som är så liten att hon inte alltid förstår finska, säger Almén.

Gillar finlandssvenskar

En av tio som deltog i undersökningen hade svenskspråkig pojk- eller flickvän.

Paradoxalt nog verkar det enligt Korri som om många abiturienter har en positiv inställning till finlandssvenskar.

Enligt henne känner de många svenskspråkiga, och ingen höll med om myten att finlandssvenskar är "bättre folk". Men samtidigt ogillar de svenska som skolämne.

- Jag hittade inget samband mellan antal svenskspråkiga vänner eller släktingar och inställningen till skolsvenskan, säger Korri..

Respektera och hjälp finlandssvenskarna

Korri vill själv uppmuntra ungdomar att våga tala svenska. Enligt henne tror många att de inte kan, när de i själva verket talar svenska helt bra.

- Jag var till exempel rädd när du ringde och ville intervjua mig. Men sen tänkte jag att jag kan alltid försöka. Vi finsktalande borde våga tala svenska. Då visar vi att vi respekterar finlandssvenskarna och hjälper svenska språket att leva i Finland.

I undersökningen deltog abiturienterna i ett av Karlebys finskspråkiga gymnasier. Drygt 13 procent av Karlebys invånare, kring 6000 personer, har svenska som modersmål.

Artikeln har förtydligats och uppdaterats 27.2 2015 kl. 12.40.

Läs också