Hoppa till huvudinnehåll

Vem vinner UMK 2015?

De Eurovisa
De Eurovisa Bild: Niclas Johansson umk 2015

Nio väldigt olika låtar återstår i Tävlingen för ny musik UMK 2015. En av dem kommer att få representera Finland i Eurovision Song Contest i Wien senare i vår. Men vilken?

De Eurovisa, d.v.s webbredaktör Hanna Othman och eurovisionskommentatorerna Johan Lindroos och Eva Frantz, lyssnade igenom finallåtarna och försökte komma fram till ett svar.

Satin Circus: Crossroads

Helsingforsbandet som för några år sedan slog igenom med låten Emma. En av förhandsfavoriterna.


Hanna: Det här är min favorit, killarna är snygga, begåvade och trevliga och ser man på Spotify-statistiken är Crossroads den av årets UMK-låtar som överlägset flest har lyssnat på. Deras uppträdande i den första deltävlingen var dock lite blekt.

Johan: Jag blev lite förvånad när jag hörde låten första gången, för bandet har bytt ut sin frontsångare och lät inte heller stilmässigt som de brukar. Men när jag hade kommit över den första lilla besvikelsen satte ju den här låten sig som superglue i huvudet. Förutom att den är överlägsen på Spotify har den här låten spelats oerhört mycket på olika radiokanaler och är därför bekant för många redan på förhand.

Eva: Också jag ser det här som en vinnarfavorit, Satin Circus har ju redan en stor fan base som säkert kommer att kasta sig på telefonerna och rösta. Håller med om att deras show i den första deltävlingen var lite avlägsen, hoppas de har rättat till det på lördag!

Pertti Kurikan Nimipäivät: Aina mun pitää

Punkbandet som bildades i samband med en kulturworkshop för personer med utvecklingsstörningar år 2009. Har turnerat utomlands och varit huvudpersoner i dokumentären Kovasikajuttu.


Johan: Min första reaktion var att den här låten inte ens är en speciellt bra punklåt, men nu har jag vant mig och börjat tycka den är bra. PKN hör till de artister som är säkrast på scenen. Men om det finns ens en liten gnista av att vi ska skicka dem som ett socialt experiment för att se vad som händer i Eurovisionen blir jag osäker. De ska få tävla på samma premisser som alla andra i den här tävlingen, och musiken ska vara det som avgör.

Eva:
Varje år får vi höra femtielva låtar där man sjunger om solar och månar och stora känslor utan någon större inlevelse. Därför känns det oerhört fräscht med dessa, som med fullt ös sjunger en text som kommer rakt från hjärtat. Låten i sig är kanske inte så stark och det är förstås musiken som är det viktigaste. Men jag skulle samtidigt vara väldigt stolt om PKN representerade Finland i Eurovisionen.

Hanna: De är ju ett fenomen som har fått en massa uppmärksamhet redan på förhand. Jag har hört så många icke-eurovisionsvänner som säger saker i stil med ”Ja men i år måste man ju faktiskt rösta i det där UMK så att PKN vinner”, men frågan är om de har hunnit göra sig till ett så stort fenomen att de kan utmana Satin Circus i slutkampen?

Norlan el Misionario: No Voy A Llorar Por Ti

Kubanskfödd reggaetonmissionär som skriver UMK-historia genom att sjunga på spanska


Eva: Kan det verkligen stämma att det går till 2015 innan vi har en invandrarmusiker i de finländska eurovisionsuttagningarna? Hög tid i så fall! Jag tror Norlan kommer att få mycket röster på lördag både av den anledningen och för att folk tycker han är en sympatisk och skicklig musiker.

Hanna: Norlan har redan fått en del uppmärksamhet bland annat i Spanien. I den första deltävlingen var han väldigt förkyld så hans prestation var inte på topp, men han har förhoppningsvis kryat på sig till finalen. Roligt att få höra spanska i UMK, men inte tänder jag riktigt till på den här låten,

Johan: Låten har lite sommarhitpotential, men det skulle nog krävas en proffsig remix eftersom verserna gör den lite för långsam. Men kul skulle det ju vara om han vann, det skulle knappast de andra länderna ha förväntat sig.

Shava: Ostarilla

Världens första suomibhangraband, kombinerar indiska rytmer med finländsk förortsromantik


Johan: Roligt med varierande genrer i UMK! Men låten blir så repetitiv att jag zonar ut efter den första minuten. Tror inte heller att den finska texten skulle fungera i Eurovisionen. Bhangra har inte heller hunnit bli ett så starkt fenomen här i Finland.

Eva: Man blir förtjust när man ser Shava i sina färggranna utstyrslar och de har en bra show på scenen. Men själva låten räcker inte riktigt till. Man hör den gärna en gång och tycker den var kul, blir sugen på naan-bröd och går vidare i livet.

Hanna: Förvånansvärt bra fungerar finska språket till de indiska takterna! Jag tycker finländska medier var väldigt elaka med Shava när de presenterade sig i januari, frågade vad de hade för pellejönsdräkter på sig etc. De är ju trots allt väldigt seriösa musiker som har satsat på sin bhangra med stor passion. Men inte heller jag tror att den här skulle komma långt i Eurovisionen

Opera Skaala: Heart of Light

Barockarior i EDM-tappning med mezzosopranen Essi Luttinen i spetsen


Johan: Vilken otroligt begåvad solist hon är! Skulle inte rumänska Cezar ha gjort detta i Malmö för några år sedan så kunde det här kanske kännas nyskapande och intressant. Jag gillar början och slutet av låten men tappar bort mig där i mitten. Den är svår att greppa, men i alla fall varken intetsägande eller tråkig.

Eva: Gillar många element i låten, men det blev nästan lite Naurava Kulkuri med all röstakrobatik där i mitten. Men Essi är otrolig på scenen och hennes live-uppträdande var klockrent så jag ser fram emot att igen få se henne tappa kjolen och ställa sig framför vindmaskinen och göra sin grej.

Hanna: Jag frågade Essi Luttinen vad som skiljer henne från till exempel Malena Ernman, och Essi sa att medan Malenas eurovisionslåt La Voix var en poplåt som man satte operasången på är Heart of light en barockaria som man har lagt EDM-musik på. Hon har alltså inte kompromissat bort barocken utan den är mera i fokus. Men är det här tillräckligt uppseendeväckande i Eurovisionen i det här laget? Jag är inte så säker på det.

Jouni Aslak: Lions and Lambs

Sångare från Nyslott som efter flera år som medlem i ett band satsar på en solokarriär inom soulpop.


Johan: En av mina absoluta favoriter! Soundet och stilen passar för alla ålderskategorier och alla nationaliteter. Sedan behöver Jouni arbeta lite på sin självsäkerhet på scenen, han måste förmedla att han är en stjärna.

Hanna: Den tråkigaste finallåten i mina öron. Den växer inte ens på mig.

Eva: Jag tycker om låten men märker att jag lite glömmer bort honom när jag försöker komma ihåg vilka som gått till final. Det är förstås inget vidare. Men jag vill gärna höra mera av Jouni Aslak i framtiden!

Solju: Hold Your Colors

Mor och dotter som vill lyfta fram samisk kultur och Lapplands skönhet i en låt där jojk möter pop


Hanna: Jag gillar den väldigt mycket! Men jag skulle ha efterlyst lite mera energi i liveframträdandet.

Johan: En av de tråkigaste låtarna i finalen. Jag gillar jojkandet och skulle ha önskat mig ännu mera etnostuk. Det finns potential men så som den är nu räcker det inte för mig.

Eva: Jättevackert med jojk och Hilda Länsmans Shakira-aktiga sång. Men helheten blir inte riktigt så stark som den kunde ha blivit.

Järjestyshäiriö: Särkyneiden sydänten kulmilla

Syntpopare från Jyväskylä som började spela ihop redan i högstadiet

Johan: Helt okej finsk poplåt men jag tror inte att den här heller skulle klara sig i Europa. Hur bygger man en bra show kring den här låten som får den att sticka ut i Eurovisionen?

Hanna: Den här har inte hört till mina favoriter, men jag fick tänka om lite när jag såg dem på scenen för jag tyckte att sångarens karisma höjde låten. På Spotify kommer den här som tvåa efter Satin Circus då det gäller lyssningar, men jag förstår mig inte riktigt på den här typen av musik.

Eva: Jag tycker om synthintrot men efter 15 sekunder känner jag mig ganska klar med det hela. Årets final är fullspäckad med shownummer och färgstarka artister så den här har nog svårt att hävda sig i konkurrensen.

Angelo De Nile: All for Victory

Bakom aliaset döljer sig Kimmo Blom, erfaren sångare som också är aktuell i The Voice of FinlandJohan
: Kimmo har spelat Freddie Mercury på musikalscenen och Queen-influenserna hörs ju lite grann. Numret kunde göras riktigt mäktigt fast det var lite stelt i deltävlingen. M
Eva: Kimmo har ju en fantastisk röst i men i deltävlingen blev det tidvis mera ett skrålande än den dynamiska kontrasten mellan känsligare partier och svårsjungna höga toner. Det teatraliska med halvnakna gladiatorer är ju bara kul, varför inte?

Hanna: Kimmo Blom har lyckats bra med sitt alter ego, jag var riktigt rädd för att intervjua Angelo De Nile, men han var ju hur trevlig som helst. Hans fans är främst kvinnor över femtio, så om de röstar flitigt kan han ju gå långt.

Men vem vinner?

Johan: På basis av Spotify-lyssningar och radiospelningar drar jag hemåt som finlandssvensk och säger att Satin Circus vinner.

Hanna: Eftersom Satin Circus är min favorit hoppas jag att de vinner, men jag tror ändå att Pertti Kurikan Nimipäivät tar hem det här. De kommer att väcka folket i tv-sofforna och få massvis med röster.

Eva: Det är ju ganska klart att det är mellan Satin Circus och Pertti Kurikan Nimipäivät det här står, tror inte att någon annan kommer ikapp dem. Om när unga tjejer kommer igång med röstandet är de svåra att klå, jag tror de unga tittarna spelade en avgörnade roll i att Softengine vann ifjol och Krista Siegfrids före dem. Så Satin Circus kommer att vinna.

UMK-finalen sänds i TV2 och Radio X3M på lördag 28 februari klockan 21.00. Svenskt referat med Johan Lindroos och Eva Frantz

Vilken är din UMK-favorit?

Satin Circus: Crossroads
56.3% (111 röster)
Pertti Kurikan Nimipäivät: Aina mun pitää
17.8% (35 röster)
Angelo De Nile: All for Victory
6.1% (12 röster)
Solju: Hold Your Colors
5.1% (10 röster)
Opera Skaala: Heart of Light
4.6% (9 röster)
Norlan El Misionario: No Voy A Llorar Por Ti
3.0% (6 röster)
Jouni Aslak: Lions and Lambs
3.0% (6 röster)
Järjestyshäiriö: Särkyneiden sydänten kulmilla
2.0% (4 röster)
Shava: Ostarilla
2.0% (4 röster)
Antal avgivna röster: 197

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision