Hoppa till huvudinnehåll

Vill få bort Malax-Korsnäs HVC från bakgården

tegelstenar
Så här såg det ut på tomten förra hösten. Arkivbild. tegelstenar Bild: Yle/Amanda Bieber anders sommardahl

Vasabon Anders Sommardahl har en tomt i Toby och skulle gärna bygga en lastbilshall där, men resterna efter Malax gamla HVC ligger fortfarande i vägen.

Den komplicerade historien fick sin början förra hösten då Sommardahl plötsligt märkte att någon hade dumpat stora mängder betongrester på hans tomt i Toby i Korsholm.

Det visade sig att skrotet till största del var rivningsrester från Malax hälsovårdscentral. En rättstvist inleddes, och just nu håller Österbottenspolisen på att ureda vems ansvaret riktigt är.

Hall för grävmaskiner

Sommardahl har i dag ingen verksamhet på tomten, men han vill inte ha skrotet där länge till eftersom han tänkt bygga en tusen kvadratmeter stor hall där.

- Jag behöver något ställe att förvara grävmaskiner och lastbilar på, och de mår bättre under tak, säger Sommardahl som handlar med tunga fordon på sidan om sin huvudsakliga verksamhet inom fastighetsbranschen.

Anders Sommardahl
Anders Sommardahl Anders Sommardahl Bild: Yle/Amanda Bieber anders sommardahl
Enligt Sommardahl hade företaget som utförde rivningen inget tillstånd för dumpningen av rivningsmassorna på hans tomt.
Det har inte hänt något alls i saken på flera månader.
Men de har tidigare fyllt ut tomten med fyllnadsjord från ett annat projekt, och fortsatte alltså fylla ut med betongresterna som enligt Anders Sommardahl inte alls är lämpliga för utfyllnad på tomten.

"Alla väntar på polisen"

Malax hvc avfall
Betongresterna. Malax hvc avfall Bild: Yle/Amanda Bieber anders sommardahl
Han vill nu att Malax kommun tar ett större ansvar.

- Det har inte hänt något alls i saken på flera månader. Alla väntar på polisens utredning.

Saken är nämligen polisanmäld, och en förundersökning har inletts. Enligt Sommardahl är brottsrubriceringen bedrägeri.

Det rörde sig om en regelrätt upphandling.
Kriminalkommissarien Markus Simpanen är förundersökningsledare. Men han är väldigt fåordig och vill inte kommentera saken medan förundersökningen pågår.

"Kommunen gjorde fel"

Malax kommun gjorde en upphandling med företaget som dumpade resterna i Toby och kommuningenjör Lars Lundegård i Malax har inte mycket att tillägga:

- Det rörde sig om en regelrätt upphandling.

Malax kommun borde ha övervakat rivningen mycket bättre.
Men enligt Anders Sommardahl gjorde kommunen två fel. Dels borde de ha förstått att det var något fel med den låga offerten som inte kunde ha inkluderat sopavgiften vid Stormossen, som enligt Sommardahl är den rätta slutstationen för betongresterna.

- Dels borde de ha övervakat rivningen mycket bättre.

Vill inte betala

Jag har ju köpt den här tomten för att kunna använda den.
Nu är frågan alltså öppen. Ska kommunen bekosta bortforslingen och sopavgiften? Ska företaget göra det? Eller blir det Sommardahl själv som får stå för det?

- Företagets advokat kontaktade mig nyligen och sade att de kan börja köra bort materialet bara jag betalar dem mellan 5 000 och 10 000 euro. Men varför skulle jag gå med på det?

Nu hoppas Sommardahl i stället försöka skynda på polisens arbete.

- Jag har ju köpt den här tomten för att kunna använda den. Som det är nu duger den inte till mycket. Jag har redan investerat i en hall som jag skulle vilja bygga där.

På den 2,7 hektar stora tomten fanns sedan tidigare skugghus från en rävfarm, en snickeriverkstad och en vaktmästarbostad.

Läs också:
Sophärva blir rättssak

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten