Hoppa till huvudinnehåll

Andrey: Borgå vill inte att jag ska lära mig svenska

Andrey Erokhin är arbetslös och studerar svenska i Borgå Folkakademi men får ingen ersättning för sina studieböcker av Borgå stad
Andrey Erokhin studerar svenska på Borgå Folkakademi. Andrey Erokhin är arbetslös och studerar svenska i Borgå Folkakademi men får ingen ersättning för sina studieböcker av Borgå stad Bild: Yle/Sune Bergström andrey erokhin

Borgå stad stöder inte ingenjör Andrey Erokhins svenska språkstudier. Han borde studera finska i stället, anser socialväsendet.

Hösten 2014 söker den för tillfället arbetslöse Andrey Erokhin utkomststöd för kurslitteratur han har köpt. Han studerar svenska på Borgå Folkakademi.

Svaret blir nekande med följande motivering:

”Den sökandes nuvarande studier stöder inte hans sysselsättningsmöjligheter. Den sökandes framtida sysselsättningsmöjligheter stöds av att studera finska som är majoritetens vardagsspråk och är det språk som används i yrkeslivet.”

Viktig att kunna svenska i Borgå

Andrey Erokhin kan redan en hel del finska. Han har bott i Borgå sedan 2009 och han har läst finska i tre år. Nu är han arbetslös och vill förbättra sina chanser på arbetsmarknaden genom att också behärska sin svenska bättre.

– Att kunna svenska i en tvåspråkig stad som Borgå är ganska viktigt, säger Erokhin på en fullt begriplig svenska.

Han är mycket förvånad över det nekande beslutet och motiveringen. Nylands arbets- och näringsbyrå säger nämligen i sitt utlåtande att Erokhin har nytta av att lära sig svenska med tanke på hans arbetsuppgifter.

"Vi tänker inte så"

De ledande tjänstemännen inom socialväsendet i Borgå stad vill inte kommentera enskilda fall. Ledande socialarbetare Martina Henriksson säger att utkomststödet prövas från fall till fall.

– Utan att känna till det här ärendet som sådant, så tycker jag att motiveringen inte är bra.

– Vi har nog ingen linje i Borgå som säger att man i första hand bör studera finska. Båda språken är viktiga, säger Henriksson.

Hur kommer det sig då att en sådan här motivering kan finnas i ett beslut som ni har fattat?

Martina Henriksson håller en lång paus innan hon svarar.

– Som sagt jag känner inte till det här fallet, men här har säkert då en enskild arbetstagare gjort det här beslutet. Själv tycker jag att den här motiveringen är sådan att klienten gärna skulle få överklaga beslutet.

Läs också:
Alexandr får inte lära sig svenska