Hoppa till huvudinnehåll

Asien är guldgruvan för låtskrivare

Japanese pop girl group Momoiro Clover Z perform during the MTV Video Music Awards Japan 2013 in Chiba, near Tokyo, Japan,.
Momoiro Clover Z på MTV Video Music Awards Japan 2013. Kanske de behöver en ny låt? Kanske det är du som ska skriva den? Japanese pop girl group Momoiro Clover Z perform during the MTV Video Music Awards Japan 2013 in Chiba, near Tokyo, Japan,. Bild: EPA/KIYOSHI OTA momoiro clover z

Japanerna älskar inte bara tomten och Lappland, de gillar också soundet vi har på vår musik. De gillar det så mycket att de importerat massor med låtskrivare från Norden. En av dem är Janne Hyöty från Vasa.

Janne Hyöty
Janne Hyöty ger dig några tips längre ner i artikeln. Janne Hyöty Bild: Yle/Petter Sandelin janne hyöty

Janne Hyötys första listetta, låten Birth, gjorde han för ett pojkband som heter Kat-Tun. Pojkband är en stor grej i Japan, och 2012 gjorde Janne sex storsäljande singlar för sådana band. Sedan dess har det rullat på, och för tillfället har han haft 21 utgivningar i Japan som varit listettor.

Men vad innebär det egentligen? Att ha en listetta i Japan är ändå inte riktigt samma grej som att ha det i Finland.

- De säljer fortfarande väldigt många cd- och dvd-skivor. Bandet ger ut en singel, så kan låten senare komma med på ett album, och sedan ännu på en livekonsert på en dvd. Det är också därför det blivit så många hittar, för det är samma låt som kommit ut flera gånger, säger Janne.För några år sedan fick Janne kontakt med en musikförläggare som tyckte att Jannes musik lät lite japansk, och att han skulle passa in i den stora industrin som kallas j-pop.

- Jag skrev låtar till Japan i två år utan att något hände, men plötsligt slog låten jag gjort för Kat-Tun igenom, berättar Janne.

I början var han tvungen att studera musiken ganska noga, eftersom den japanska popen skiljer sig från den västerländska. Låtarna är oftast längre och det kan finnas flera intron på en låt. Melodierna är också lite annorlunda.

Nordbor är eftertraktade

Janne är inte alls ensam nordbo där borta i Japan. Det finns många svenska låtskrivare som tagit sig in på marknaden. Vi får inte heller glömma svenska Yohio, som gjort stor succé.- Sverige är överallt, så det finns många fler svenska låtskrivare, men visst finns det också en del finländare som gör musik där.

Orsaken till att japanerna sökt sig till nordiska låtskrivare tror Janne är förnyelse.

- Jag antar att de varit ute efter ett mer internationellt sound. När japanska låtskrivare gör något blir det väldigt lätt japansk schlager, precis som vi har finsk schlager.

Klara direktiv för låtarna

Janne åker ibland till Japan för att jobba, men oftast sitter han i sin studio i Vasa. Det kommer många förfrågningar från Japan, med klara direktiv.

Jag har blivit bra på att skriva åt andra och försöka komma underfund med hur de tänker och vad de är ute efter.

- Det kommer en grym beskrivning på hur låten ska vara, tillsammans med referenslåtar på olika artister. Sedan ska jag försöka koka ihop det där på något sätt och göra en demo.

Att göra musik för någon helt okänd typ kan tyckas som ett svårt uppdrag, men Janne har fått massor med övning, och nu går det ganska lätt.

- Det är något man lär sig. Jag har blivit bra på att skriva åt andra och försöka komma underfund med hur de tänker och vad de är ute efter.

När han skriver för Asien är det ändå inte banden själva som bestämmer vad de ska sjunga och spela.

- De har en kille på skivbolagen som säger vilken låt de ska göra, säger Janne.

I Japan kan ett band eller en artists låtval också vara väldigt varierande. Först kanske de kommer ut med en hårdrockslåt, sedan en r'n'b-låt och sedan en smörig ballad.

- Det låter ändå som samma band men stilarna är väldigt annorlunda, säger Janne.

Många fler band och artister i Asien

Popklimatet i Asien är väldigt annorlunda om vi jämför med Finland. Det finns till exempel en enorm mängd artister och band att välja mellan. Marknaden fullkomligt exploderar.

Det finns massor med pengar att hämta, så nästan alla låtskrivare gör musik där nu för tiden.

- I Sydkorea är det samma sak. Där är musiken ändå lite mer lik den europeiska musiken, säger Janne och fortsätter berätta om marknaden.

- I och med att det är en storsäljande marknad, och för att det finns massor med pengar att hämta, så skriver nästan alla låtskrivare musik där nu för tiden. Där ska man då ta sig igenom, på något sätt.

"Ring mig till exempel"

Janne har länge jobbat inom musikbranschen, och han har lyckats med konststycket att komma fram med sin musik. Det finns säkert många talangfulla människor där ute som kämpar för att synas, så vi bad Janne om några tips på vad du ska göra för att ta dig in i musikbranschen:

- Ha en bra grej, något som fungerar och är personligt.

- Du får inte ge upp. I de flesta fall räcker det inte med att sätta upp en låt någonstans. Du ska jobba på det en längre period och kanske ta kontakt med en professionell producent.

- Se till att det låter bra. Konkurrensen är så pass stor i dagens läge. Du måste skilja dig ur mängden, och vara proffsig.

- Det gäller också att våga ta kontakt med folk. Du kan till exempel ringa mig. Jag är öppen för allt möjligt. Finns det något jag gillar kan det bra hända att jag hakar på.

Nyligen publicerat - X3M