Hoppa till huvudinnehåll

Flyttrumba ger upphov till ny intervallvård i Karis

Äldre händer som tar stöd av ett bord.
Äldre händer som tar stöd av ett bord. Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström rynkor

Raseborg ska inom kort få en enhet för intervallvård i Mjölbolsta, men endast tillfälligt.

Staden har också tidigare haft planer på att samla all intervallvård på ett ställe, istället för att så som nu vara utspridd på många platser. Nu ska det bli av tidigare än planerat.

Avdelning 2A står för tillfället tom på Mjölbolsta i Karis och här ska nu intervallvården samlas om några månader. Det fattade grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslut om i går (26.2)

Äldre dam sitter i köket och dricker kaffe
Äldre dam sitter i köket och dricker kaffe Bild: Yle/Martti Juntunen gamla

Då sedan det nya seniorboendet i Karis står färdigt fortsätter den nyuppstartade intervallvårdsenheten där.

Till en början ska intervallvårdsklienter från Hagahemmet, Tenala servicehem, Mariahemmet och avdelning 3 B flyttas till avdelning 2A på Mjölbolsta. Flytten av klienterna skulle betyda att några som stått i kö länge kunde få permanenta platser på hemmen.

Till Mjölbolstas avdelning 2A ska inte anställas ny personal utan arbetskraften ska hittas bland stadens egna vårdare. Till den nya enheten behövs personer med ett speciellt intresse för ett rehabiliterande arbetssätt, målsättningen är att så långt det är möjligt stöda boendet hemma.

Senare till Lyan och Hagahemmet

Tanken var att en ny intervallvårdsenhet skulle köra igång först då det nya resurserade äldreboendet i Karis var färdigt. Men nu ska den nya enheten starta upp snabbare än planerat på grund av den flyttrumba som uppstår i samband med att stadshuset ska flytta in på Ekåsen och Ekenäs hvc ska bli psykiatricentrum.

Senare ska också intervallvården utvecklas vidare så att personer med minnessjukdomar ska vara placerade på Lyan i Tenala och de som inte behöver låsbara dörrar ska vara på Gläntan i Hagahemmet.

Intervallvård ges främst då en närstående vårdar en person hemma och får avlastning genom att klienten under kortare perioder bor på en vårdplats.

För tillfället finns intervallvårdsplatser på Hagahemmet, på Gläntan i Ekenäs, på Tenala servicehem, Mariahemmet i Pojo och Villa Pentby i Karis.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland