Hoppa till huvudinnehåll

Igelkotten behöver mänsklig hjälp

Den blöta vårvintern ställer till det för igelkotten. Då igelkottens vinterbo blir blött vaknar den för tidigt ur sin vinterdvala och söker sig ut. Chanserna för en igelkott att överleva så här tidigt på vårvintern är ändå skrala, säger biolog Hans Hästbacka.

- Den har ytterst små chanser. Den hittar ingen mat och deras fettreserver tar slut. De förbrukar största delen av fettreserverna då de ligger i dvala under vintern så de har just ingenting att leva på nu, säger Hästbacka.

Hans Hästbacka
Biolog Hans Hästbacka Hans Hästbacka Bild: YLE/Roger Källman hans hästbacka

Om man alltså stöter på en igelkott nu behöver den hjälp för att klarar sig. Mat och också ett torrt varmt ställe att sova på. Till exempel en trälåda med isolerande sågspån är ett bra bo.

- Om man får igelkottar på sin gård kan man mata dem med kattmat på burk eller fett maletkött så att de får den energi de behöver så att de kan leva till den riktiga våren, säger Hästbacka.

Behöver hjälp tills det blir grönt

De för tidigt uppvaknade igelkottarna behöver mänsklig hjälp ända tills våren kommit så långt att det finns tillräckligt med mat i naturen.

Mat i det här fallet är ryggradslösa djur, som maskar, insekter och snäckor av olika slag. De utgör normalt igelkottarnas stapelföda.

- När det börjar spira lite grönt kan man vara säker på att de klarar sig, säger Hästbacka.

Igelkotten lever på gränsen

Igelkottarna är också annars olycksbenägna och blir ofta överkörda och antastade av andra djur. Att de nu dessutom vaknat för tidigt anstränger den redan rätt sköra igelkottsstammen ytterligare.

- Många igelkottar kommer att dö av svält. Också under en normal vinter stryker upp till hälften av igelkottarna med på grund av kölden och för att deras fettreserver inte räcker till. Framförallt fjolårets ungar är såpass små att de inte lägger på större fettreserver, säger Hästbacka.

Vintern överlag är en besvärlig tid för igelkotten eftersom den lever på sin nordligaste gräns i våra trakter. Den här vintern har varit utmanande också på grund av sin snöfattighet.

För att igelkotten skall överleva borde dess vikt vara omkring 800 gram.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten