Hoppa till huvudinnehåll

Jubileumsutställningar på Aboa Vetus & Ars Nova

Raila Tapio, informatör på Aboa Vetus & Ars Nova
Raila Tapio, informatör på Aboa Vetus & Ars Nova Raila Tapio, informatör på Aboa Vetus & Ars Nova Bild: Yle/Nilla Hansson informatör på aboa vetus & ars nova

Mästerligt träsnitt, dröminstallation och gräddan ur Matti Koivurinta-stiftelsens konstsamling fyller rummen på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Tre högintressanta utställningar har öppnats på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo. Det är konstgrafikern Annu Vertanens stora grafiska verk, Harri Larjostos drömlika installation och både äldre och ny konst ur Matti Koivurinta-stiftelsens egna samlingar som vid dethär laget består av 650 verk.

Annu Vertanens "En blick som andas"

Ur Annu Vertanens utställning "En blick som andas"
Ur Annu Vertanens utställning "En blick som andas" Ur Annu Vertanens utställning "En blick som andas" Bild: Annu Vertanen en blick som andas

Det är konstgrafikern Annu Vertanen som presenterar sin produktion mellan åren 2010-2015. Utställningen tar stora delar av museet i besittning med mästerprov på träsnittsteknik på mycket tunna pappersark. I regnbågens alla färger skapar Annu Vertanen ändlösa kedjor och figurer på ett lekfullt men ytterst behärskat sätt. Det uppstår mönster i både oordande och ordnade variationer. De stora dukarna i lager på lagar skapar intryck av rörelse.

Harri Larjostos "Ekipering för sorgsna"

Ekipering för sorgsna av Harri Larjosto
Ur Harri Larjostos "Ekipering för sorgsna" Ekipering för sorgsna av Harri Larjosto Bild: Harri Larjosto harri larjosto

Foto- och mediekonstnären Harri Larjosto intresserar sig för drömmar och drömforskning. Han har i tre decennier tecknat ner sina drömmar. I installationen som nu finns i Takkahuone-galleriet kan man bekanta sig med konstnärens samlade drömmar, men också återgå till sina egna. I rummet hänger förkläden med nedteckande dörmmar och fotografier och undertill står rostiga järnsandaler. Sandalerna ger samma tunga känsla som en mardröm man inte kan springa ifrån. Förkläden och sandaler kommunicerar också med en oavbrutet pågående video där samma sandaler används.

"Okända världar" med verk ur museets egna samlingar

Andy Warhol Electric Chair 1971 ur Matti Koivurinta-stiftelsens konstsamling
Andy Warhol Electric Chair 1971 ur Matti Koivurinta-stiftelsens konstsamling Andy Warhol Electric Chair 1971 ur Matti Koivurinta-stiftelsens konstsamling Bild: Jari Nieminen andy warhol electric chair 1971

Matti Koivurinta-stiftelsens egen samling omfattar vid det här laget 650 konstverk. Ur samlingen har vaskats fram många guldkorn från 1920-talet till idag. 23 konstnärers verk har samlats under "Okända världar" som ger möjlighet till en bred tolkning med verk av riktigt kända namn som Max Ernst, Rainer Fetting, IC-98, Alpo Jaakkola. Anish Kapoor, Otto Mäkilä, Ulla Rantanen, Kain Tapper, Anna Tuori och Andy Warhol.

"Okända världar" och "Ekipering för sorgsna" pågår till den 24 maj. "En blick som andas" pågår till den 31 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland