Hoppa till huvudinnehåll

Kina förbjuder elfenbensimport på prov

elfenben
Elfenben från Kenia och Tanzania. elfenben Bild: EPA/Jerome Favre elefantben

Kina har förbjudit importen av föremål tillverkade av elfenben för ett år. Under den tiden ska landet utreda effekterna av den illegala handeln av elfenben.

Naturskyddsorganisationer anser att elfenbenshandeln i Kina hotar elefantstammen i Afrika och det internationella trycket mot Kina att ta itu med den ökande efterfrågan på elfenben har ökat.

Meningen med det tillfälliga förbudet är att tygla den illegala handel av elfenben. Världens största elfenbensmarknad finns i Kina.

Kina har skrivit under ett internationellt avtal, som reglerar försäljningen av vilda växter och djur. Enligt landets tolkning av avtalet är handeln med elfenben ändå inte olaglig.

Elfenben är ett högt uppskattat material i Kina. Man snittar bland annat Buddha-figurer, ätpinnar och abstrakta konstverk av materialet. Samlare anser att elfenben är en god investering.

Enligt forskare låg priset på ett kilo obehandlat elfenben i Kina i fjol på 1 500 euro. För fem år sedan var priset 550 euro kilot.

Kinesiska myndigheter uppger att tullen årligen beslagtar 800-900 kollin med smugglat elfenben. Myndigheterna anser också att hälften av de företag som sysslar med laglig elfenbensförsäljning samtidigt är inblandade i illegal handel.

Enligt elefantskyddsorganisationerna Save the Elephants och Aspinall-stiftelsen fälldes över 100 000 elefanter av tjuvjägare under åren 2010-2012. Organisationerna anser att den kinesiska handeln är huvudorsaken till tjuvjakten på elefanter.

Organisationerna gläder sig över det kinesiska förbudet men konstaterar, att elefanternas framtid är i Kinas händer.

Läs också