Hoppa till huvudinnehåll

Makten tillbaka till österbottningarna i nytt vårdförslag

Två män spolar ur dagvattensystemet vid centralsjukhuset.
Parkeringen vid Vasa centralsjukhus. Arkivbild. Två män spolar ur dagvattensystemet vid centralsjukhuset. Bild: YLE/Marcus Lillkvist rörarbeten

Österbotten får själv ansvara för sin social- och hälsovård i framtiden, enligt ett nytt förslag. Sjukvårdsdirektör Göran Honga ger tummen upp.

På fredag morgon kom det efterlängtade förslaget från riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/Kati Enkvist honga
Utskottet tog sig an frågan sedan det stod klart att grundlagsutskottet inte godkände det ursprungliga förslaget till ny social- och hälsovårdslag.

Det nya förslaget saknar helt de fem övergripande förvaltningsområdena, av vilka Österbotten skulle ha hört till Åbo.

En god nyhet

Det betyder inte att österbottningarna inte fortsättningsvis skulle fortsätta få sin specialsjukvård där. Men det nya är att pengarna inte kanaliseras via Åbo.

Det skulle drastiskt ha minskat befolkningens möjlighet att påverka
- Det här är faktiskt en god nyhet, en av de bästa på länge när det gäller social- och hälsovårdsreformen, säger Göran Honga, direktör vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Att makten och pengarna skulle hamna i de fem städerna med universitetssjukhus var ett av problemen, enligt grundlagsutskottet.

- Det skulle drastiskt ha minskat befolkningens möjlighet att påverka. Till exempel hade Österbotten enbart haft en representant i styrelsen, säger Göran Honga.

Nitton samkommuner

Fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt
Möte med Vasa sjukvårdsdistrikt. Fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: YLE/Mira Myllyniemi fullmäktige för vasa sjukvårdsdistrikt
Med det nya förslaget, där landet delas upp i 19 samkommuner för social- och hälsovård, stannar pengarna och beslutsmakten i Österbotten i stället för att först passera Åbo.

Dagens sjukvårdsdistrikt skulle upplösas men den nya samkommunen skulle innefatta samma geografiska område som i dag.

Däremot skulle den nya samkommunen få betydligt flera anställda och betydligt mer ansvar.

- Tittar man på kommunernas totala pott för social- och hälsovård så utgör specialsjukvården enbart en tredjedel. Resten är främst primärvård och äldreomsorg, säger Göran Honga.

8 000 anställda i nya samkommunen

Även om reformen nu inte ser ut att bli så övergripande som det först var tänkt, kommer den att föra med sig stora förändringar.

I dag jobbar ungefär 2 400 österbottningar för Vasa sjukvårdsdistrikt. I framtiden kommer omkring 8 000 österbottningar att jobba för de nya samkommunen.

I förslaget betonas att varje ledamot också måste sitta i hemkommunens fullmäktige. Det är en bra sak.
Nuvarande vårdsamarbeten som K5 söder om Vasa kommer inte längre att behövas, inte heller social- och hälsvårdsverket i Jakobstad.

Till riksdagen i mars

Däremot betonar Göran Honga att besluten förblir regionala.

- Den nya samkommunens fullmäktige kan bli ganska lik det fullmäktige som vi har i dag i sjukvårdsdistriktet. I förslaget betonas att varje ledamot också måste sitta i hemkommunens fullmäktige. Det är en bra sak.

Nu är det bråttom med det nya förslaget. Göran Honga ska in med sitt utlåtande på tisdag nästa vecka och redan på onsdagen går förslaget till riksdagens grundlagsutskott. Därefter är det tänkt att förslaget ska kunna behandlas av riksdagen i mitten av mars.

Läs också:
Nya ingredienser i vårdreformen

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten