Hoppa till huvudinnehåll

Mat med Kira: San Francisco med nordisk touch

Mat med Kira
Mat med Kira Bild: Shine Finland 6512 6401 000

Följ med kocken, matbloggaren och Master Chef Finland-vinnaren Kira Åkerström-Kekkonen i hennes nya hemstad San Francisco.

Här söker hon inspiration till sina maträtter och besöker allt från gamla ölbryggerier och ostronfarmer till streetfood-marknader och mejerier. Kira ger tips om hur man i vardagen kan få mer finess i maten och göra den mer intressant. Hon förespråkar hälsosamma livsvanor, men vill poängtera att nyttig mat inte behöver vara tråkig och smakfattig.

I Mat med Kira tillreder hon både enklare och lite mera invecklade rätter. Tydliga instruktioner gör att även den mest hjälplösa hemmakocken kan glänsa. Här hittar du alla recepten

Läs också: Häng med till San Francisco i "Mat med Kira"


1 år på Arenan
Sändes första gången i Yle Fem år 2015.
Produktion: Shine Finland

Innehåll i de olika avsnitten:

Avsnitt 1
Kira besöker en ostronfarm där hon får bekanta sig med ekologisk ostronodling. Hon framställer sin egen ostronmeny med grillade ostron, ostron med vinägrett och ett traditionellt po'boy bröd.

Avsnitt 2
Kira besöker marknaden där mobila gatukök samlas för att sälja äkta street food. Dagens meny består av vietnamesiska hot dogs, flatbread med kardemumma och lax samt en hälsosam smoothie.

Avsnitt 3
Kira besöker ett gammalt ölbryggeri och blir inspirerad att tillreda små rätter som passar med öl. På menyn står kryddigt kycklingskinn, kyckling kroketter och krispiga kikärter med salvia och citron.

Avsnitt 4
Kira besöker ett ostmejeri norr om San Francisco. Ostinspirerad tillreder Kira Gougères med öl och karamelliserad lök, hallongallette med creme fraiche och getost samt kyckling med rostade vindruvor.

Avsnitt 5
Kira besöker sitt favorit frukost ställe och tillreder en brunch bestående av smörgås med tomat- och baconsylt, citron-rosmarin kaka och en uppfriskande rödbets mimosa.

Avsnitt 6
Kira goes latino och tillreder latinamerikansk mat med en twist av Finland. Det blir bl.a. pupusa, ett klassiskt salvadorianskt fyllt majsbröd, horchata, som är en mexikansk risdryck och en coleslaw.

Avsnitt 7
Den här gången handlar det om närproducerad mat. Dagens meny består bl.a. av pocherad pumpa med yogurt och crumble, sallad på rivet lamm och pumpa samt ett Earl grey smaksatt persimonbröd.

Avsnitt 8
I säsongsavslutningen blir det kräftskiva som heter duga! Kira bjuder vännerna på majs chowder, cajun kryddade kräftor och som efterrätt njuts det av pannkaka á la Kira.

Läs också