Hoppa till huvudinnehåll

Nervöst för småföretagare att öppna affär i Helsingfors

gloets köpcentrum
gloets köpcentrum gloets köpcentrum

Allt fler affärslokaler i Helsingfors står tomma, visar en ny utredning av staden. Då hyrorna fortsätter stiga kan det vara svårt för företagare att hitta lämpliga utrymmen som de har råd med.

Företagare Miira Saarinen har flera affärer i Tammerfors. I fyra år försökte hon driva affärsverksamhet även i Helsingfors, men var tvungen att ge upp på grund av ekonomiska svårigheter.

- Jag skulle nog inte igen starta en affär där, varken i ett köpcentrum eller i en kvartersbutik, säger hon.

För Saarinen var köpcentrernas brist på flexibilitet sista spiken i kistan. Enligt henne blir personalkostnaderna för små företag alldeles för höga då de är tvungna att hålla öppet samma tider som köpcentret.

- Det är enbart stora kedjor som klarar sig i den miljön. Vill man ha personlighet och variation måste man tillåta varierande öppethållningstider.

"Fastighetsägare väntar på bättre tider"

pia pakarinen
Pia Pakarinen pia pakarinen Bild: Yle/Nina Sederlöf pia pakarinen

Pia Pakarinen är direktör vid Helsingforsregionens handelskammare. Hon anser att höga hyror är ett av de största problemen för nya affärer.

- Fastighetsägarna vill inte sänka sina hyror, och så står lokalerna tomma.

För att fastighetsägarna ska få sina utrymmen uthyrda borde de enligt Pakarinen satsa på renoveringar i stället för att vänta på bättre tider.

- Det finns brist på sådana affärslokaler som företagare letar efter. Fastigheterna som står tomma är ofta gammalmodiga och motsvarar inte de krav man nuförtiden har för en bra affärslokal.

Pakarinen konstaterar att problemet med tomma affärslokaler inte enbart gäller Helsingfors.

- Situationen är säkert samma i alla städer. Utbudet motsvarar inte längre behovet, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen