Hoppa till huvudinnehåll

Ode till våra nordiska bär

krusbär och hallon i varsin kastrull
krusbär och hallon i varsin kastrull Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström avsnitt 4,hallon,krusbär,trädgården på strömsö

Nyttigare mat än våra bär är svårt att hitta! Vill du inte söka dig ut i skogen och plocka, så plantera några plantor och buskar i din egen trädgård.

Några nävar bär varje dag och du mår så mycket bättre! För vårt nordiska klimat är superbt för bär och slår medelhavsfrukternas näringsinnehåll med hästlängder.

Nu ska vi inte känna att vi måste börja odla vinbär i kilometerslånga rader och plantera jordgubbsland stora som fotbollsplaner. Odla enligt ditt eget behov! Några tunnor med jordgubbar och tranbär, några buskar krusbär och du är bra på väg.

Och att odla i tunnor är både enkelt och ger en snygg touch till trädgården. Det gäller bara att hålla ordning på gödslingen och vilka bär som behöver vilken slags jord.

Uppe i Laukaa har de koll på det mesta, deras kryotank är som Finlands naturskattkista ifall katastrofen är framme.

Så nu är det egentligen bara att börja fundera på om du ska göra saft, smoothies, sylt eller andra läckerheter av dina bär?

Tunna för trendbär
Bär i Strömsös trädgård
Bären är Nordens superfrukter
En iskall skattkista

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid