Hoppa till huvudinnehåll

Ode till våra nordiska bär

krusbär och hallon i varsin kastrull
krusbär och hallon i varsin kastrull Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström krusbär

Nyttigare mat än våra bär är svårt att hitta! Vill du inte söka dig ut i skogen och plocka, så plantera några plantor och buskar i din egen trädgård.

Några nävar bär varje dag och du mår så mycket bättre! För vårt nordiska klimat är superbt för bär och slår medelhavsfrukternas näringsinnehåll med hästlängder.

Nu ska vi inte känna att vi måste börja odla vinbär i kilometerslånga rader och plantera jordgubbsland stora som fotbollsplaner. Odla enligt ditt eget behov! Några tunnor med jordgubbar och tranbär, några buskar krusbär och du är bra på väg.

Och att odla i tunnor är både enkelt och ger en snygg touch till trädgården. Det gäller bara att hålla ordning på gödslingen och vilka bär som behöver vilken slags jord.

Uppe i Laukaa har de koll på det mesta, deras kryotank är som Finlands naturskattkista ifall katastrofen är framme.

Så nu är det egentligen bara att börja fundera på om du ska göra saft, smoothies, sylt eller andra läckerheter av dina bär?

Tunna för trendbär
Bär i Strömsös trädgård
Bären är Nordens superfrukter
En iskall skattkista

  • Jorden runt med allt som inte flyger

    Torbjörn Pedersen från Danmark vill skapa modern historia.

    Dansken ska resa till världens alla länder utan att ta flyg, och agera goodwillambassadör för Röda Korset under tiden.

  • Trump i ordkrig med tidskriften Time

    Trump säger sig ha tackat nej till Time.

    USA:s president Donald Trump säger sig ha tackat nej till en intervju med tidskriften Time, trots att han "troligen" skulle ha utnämnts till årets person. Time ifrågasätter hans version av kommunikationen.

  • Svordomar har blivit en konsumtionsvara

    Forskare samlades och pratade svordomar i Helsingfors.

    Svordomar har blivit vardagsmat i vårt samhälle. Nyligen samlades medlemmar i Swearing in Scandinavia, en grupp bestående av både finländska och internationella forskare, i Helsingfors för att diskutera och fundera på hur vi svär i vår vardag.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Söt saffransfocaccia

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

  • Alternativ till julbordet

    Alternativ till det traditionella julbordet

    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Jorden runt med allt som inte flyger

    Torbjörn Pedersen från Danmark vill skapa modern historia.

    Dansken ska resa till världens alla länder utan att ta flyg, och agera goodwillambassadör för Röda Korset under tiden.

  • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

    Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

    Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.