Hoppa till huvudinnehåll

WHO: En timme musik räcker

En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.
En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014. Bild: EPA/KOEN VAN WEEL världsrekord i tv-tittande

Vi borde inte gå runt med hörlurar i öronen och lyssna på musik mer än en timme per dag. Det rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO i en ny kampanj.

Uppemot 1,1 miljarder tonåringar och unga vuxna riskerar att förstöra sin hörsel genom att lyssna på för mycket musik på alltför hög volym. Bland annat utgör musikspelare, konserter och barer ett allvarligt hot.

Siffror visar att 43 miljoner människor i åldrarna 12 till 35 år har försämrad hörsel och problemet blir mer och mer allmänt förekommande. I samma åldersgrupp utsattes hälften i rika och medelrika länder för farliga ljudnivåer från personliga musikspelare. 40 procent utsattes för skadliga ljudnivåer på klubbar och barer.

Etienne Krug, läkare på WHO, säger till BBC att förslaget om en timmes musiklyssnande per dag är endast en rekommendation för att ge en uppfattning om situationens allvar till dem som lyssnar på sina musikspelare tio timmar per dag.

WHO menar att en bra tumregel för musiklyssnare är att hålla ljudnivån på 60 procent av maximinivån.

Förutom det personliga ansvaret som var och en har för sin hörsel, menar WHO att ansvaret också ligger hos myndigheter och tillverkare.