Hoppa till huvudinnehåll

Yle börjar sända radionyheter på karelska

Natalia Giloeva producerar Yles nyheter på karelska.
Natalia Giloeva producerar Yles nyheter på karelska. Natalia Giloeva producerar Yles nyheter på karelska. Bild: Yle/Maiju Immonen yle uudizet karjalakse

Från och med den 27 februari börjar Yle sända nyheter på ett nytt språk - karelska. Nyhetssändningarna, Yle uudizet karjalakse, hörs hädanefter varje fredag eftermiddag i regionalradion Yle Pohjois-Karjala.

Sändningarna görs i samarbete med förbundet Karjalan kielen seura. De finns även på nätet.

Nyheterna översätts och presenteras av Natalia Giloeva, som verkar som forskare vid Östra Finlands universitet. Hon påminner om att de karelskspråkiga är en nationell minoritet, och karelskan har status som minoritetsspråk i Finland.

- Det är ett hotat språk, men chanserna att rädda det är goda. Karelskan behöver vänner och användare, säger Giloeva.

Karelskan är finskans närmaste släktspråk. I Finland talas och förstås språket av omkring 25 000 personer. Runt 5 000 personer använder språket dagligen. Ett par tusen av dem är invandrare från ryska Karelen.

- Nyhetssändningarna är viktiga för alla karelare. De visar att karelskan inte bara är ett hemspråk, utan också fungerar i offentliga sammanhang. Nyheterna kan öka de karelskspråkigas intresse för sitt eget modersmål, och stärka deras vilja att återuppliva det, resonerar Natalia Giloeva.

Yle uudizet karjalakse hörs om fredagarna klockan 13.45, och i repris samma dag klockan 17.45.

Sedan tidigare sänder Yle nyheter på finska, svenska, samiska, engelska, ryska, finskt klarspråk och teckenspråk.

Lyssna på onsdagens radionyheter på karelska!