Hoppa till huvudinnehåll

DN: Högutbildade har hittat Sverigedemokraterna

mattias karlsson
mattias karlsson Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL mattias karlsson

Sverigedemokraterna får rekordhöga 13,6 procent av väljarstödet i DN/Ipsos februarimätning, skriver Dagens Nyheter.

För exakt ett år sidan utlovades SD ett stöd på 7,9 procent i motsvarande mätning. I valet i höstas fick partiet 12,9 procent av rösterna. Sverigedemokraterna mer än fördubblade sin röstandel i riksdagsvalet i höstas och 20 riksdagsmandat blev 49.

Det nya nu är att partiet lyckats locka nya väljargrupper - kvinnor, äldre och högutbildade.

Siffror från DN/Ipsos visar att SD vuxit kraftigt inom sådana väljargrupper som inte tidigare var mottagliga. Kärnväljarna har funnits bland unga lågutbildade män, men sedan 2012 har väljarstödet ökat flerfaldigt bland såväl kvinnor som högutbildade.

Också bland personer som fyllt 60 år finns allt fler SD-sympatisörer än förr.

De nya väljarna vill visa sitt missnöje

Enligt valanalytiker finns det bland de nya väljarna många som vill visa sitt missnöje med det politiska etablissemanget genom att proteströsta.  De vill skicka en signal om att det finns problem i samhället som måste rättas till.

Långt handlar det om invandring och att få ett fungerande flyktingmottagande, men också om välfärdsfrågor som skola, sjukvård och äldreomsorg.

Partiledaren Jimmie Åkesson har varit sjukskriven i över fyra månader. Partiet är i händerna på gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson och partisekreterare Richard Jomshof.

De rödgröna behåller ett klart försprång till Alliansen i den nyaste mätningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes