Hoppa till huvudinnehåll

Mild februari övergår i tidig vår

Hammars strand.
Hammars strand. Bild: Yle/ Alexandra Karlsson hammars strand

Vinternjutarna lär vänta förgäves på köldgrader och snö. Medeltemperaturen i februari var sju grader varmare än normalt för årstiden och mars ser ut att bli mild. Våren står för dörren.

Kvicksilvret har hållit sig över nollstrecket stora delar av februari. Några isfläckar och lite snö biter sig kvar, men i övrigt är det bar mark och ljumma vindar som blåser.

Februari har varit exceptionellt varm i år - uppemot sju grader varmare än normalt för årstiden. Ännu mildare februari har vi upplevt endast två gånger tidigare: 2014 och 1990.

- Två milda februari efter varann är ovanligt och är ett fenomen som inträffar ungefär vart tionde år. Månaden har varit mild men det är inte frågan om något rekord, säger Matti Huutonen som är Yle-meteorolog.

Varmare än normalt

Det milda vädret ser ut att fortsätta en god bit in i mars enligt prognoserna. Medeltemperaturen ligger 5-6 grader över normalt för årstiden. Inte heller amerikanska månadsprognoser visar några tecken på kalla vinterdagar. Hela Europa får milt väder framöver.

I början av mars är köldgrader att vänta på nätterna, men på dagarna ligger temperaturen mellan 2-3 grader på plussidan.

Med nuvarande prognoser är det osannolikt att det längre blir full vinter i Österbotten.

- Skidorna behöver man inte sätta på vinden eller i förrådet ännu. Enstaka dagar med snöfall kan förekomma men riktig vinter ser det inte ut att bli enligt prognoserna, säger Huutonen.

Huutonen påminner att långtidsprognoser är riktgivande och att variationer kan förekomma.

Våren är redan här

Enligt Meteorologiska institutet är det vår när dygnets medeltemperatur ligger över noll grader. I princip har kravet uppfyllts redan i februari, säger Huutonen. Med andra ord är det fullt möjligt att vi redan befinner oss i, så kallad, termisk vår.

- Vi måste följa med temperaturerna några veckor in i mars för att med säkerhet kunna utlysa att våren är här, säger Huutonen.

Meteorologiska institutet följer temperaturen på särskilda mätplatser. Medeltemperaturen adderas ihop och när summan under en tiodygnsperiod ligger över noll grader är det vår, enligt institutets villkor.

Ihållande grått väder

Antalet soliga dagar har varit få i februari. Ett ihållande grått och tjockt molntäcke täcker himlen och eftersom det fortfarande är vintermånader är solljuset inte tillräckligt starkt för att skingra molnen.

Meteorolog Matti Huutonen säger att det gråa vädret beror på milda och fuktiga luftströmmar som når Finland får sydväst Den fuktiga luften blir med tiden till moln.

- Molnigheten är riklig just nu, men läget är det samma i hela Skandinavien. Det har vi också sett under skid-VM i Falun i Sverige, säger Huutonen.

För att solen ska lysa denna årstid krävs nordliga till nordvästliga vindar som för kalla och torra luftströmmar in över landet.

Även, så kallade, föhnvindar västerifrån kan få molntäcket att spricka upp. Solljus och klarare väder blir vanligare från och med slutet av mars.

Läs också:

Februari en ovanligt mild månad

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten