Hoppa till huvudinnehåll

Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK

Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK. Bild: Yle / Tiia Santavirta pertti kurikan nimipäivät,umk 2015

Punkbandet från Helsingfors kommer att representera Finland i Eurovisionen senare i vår. Bandet har redan väckt uppståndelse utanför Finlands gränser eftersom alla bandmedlemmar har någon form av funktionsnedsättning.

Pertti Kurikan Nimipäivät fick 37,4 procent av rösterna.

Punkbandet bildades i samband med en kulturworkshop för personer med funktionsnedsättning år 2009. Pertti Kurikan Nimipäivät har turnerat utomlands i bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Norge och Schweiz.

Bandet har gett ut en skiva och åtta LP:n. Kända för den stora publiken blev de i och med dokumentären Kovasikajuttu år 2012. Den prisbelönta dokumentären följde med bandet från träningslokalen till Tysklandsturneringen. En uppföljning är under arbete, och ett filmteam har följt med bandet under deras UMK-färd.

Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK. Bild: Yle / Tiia Santavirta pertti kurikan nimipäivät,umk 2015
Bandet består av Pertti Kurikka som är den som tonsätter bandets låtar, spelar gitarr och skriver låttexterna tillsammans solisten Kari Aalto. Sami Helle spelar bas och Toni Välitalo trummor.

Aina mun pitää var tävlingens kortaste låt på endast 1,27 minuter.

Åtta jurygrupper stod för tio procent av rösterna. Efter att jurygruppernas röster räknats ihop ledde helsingforsbandet Satin Circus. Det räckte ändå inte till då tittarrösterna räknades ihop.

Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att tävla med låten Aina mun pitää i Eurovisionens första semifinal tisdagen den 19 maj. Går de vidare till final gäller det att ställa sig på scenen i Wien igen lördagen den 23 maj.

Läs också:
”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”
"Ni har aldrig hört något liknande"
Nicke Aldén: En historisk seger

 • Kerstin Karlberg och Willehard Korander

  Premiären närmar sig för Okänd soldat i Harparskog

  Nu finns pansarvagn och 40-tals lastbil på plats.

  Det närmar sig premiär för Okänd soldat på Västnylands nyaste utomhusscen i Harparskog. En lastbil från 1940-talet, en pansarvagn, gamla gevär och en hästkärra skvallrar om vad publiken har att vänta på premiären den 16 juni.

 • Säkerhetspolisen.

  DN: Säpo spanar på misstänkt terrorcell i Sverige

  Minst två personer mål för spaningen.

  Den svenska säkerhetspolisen Säpo spanar som bäst på en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar tidningen Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska det röra sig om minst två personer som tros vara inblandade i planeringen av ett terrordåd.

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision