Hoppa till huvudinnehåll

Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK

Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015

Punkbandet från Helsingfors kommer att representera Finland i Eurovisionen senare i vår. Bandet har redan väckt uppståndelse utanför Finlands gränser eftersom alla bandmedlemmar har någon form av funktionsnedsättning.

Pertti Kurikan Nimipäivät fick 37,4 procent av rösterna.

Punkbandet bildades i samband med en kulturworkshop för personer med funktionsnedsättning år 2009. Pertti Kurikan Nimipäivät har turnerat utomlands i bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Norge och Schweiz.

Bandet har gett ut en skiva och åtta LP:n. Kända för den stora publiken blev de i och med dokumentären Kovasikajuttu år 2012. Den prisbelönta dokumentären följde med bandet från träningslokalen till Tysklandsturneringen. En uppföljning är under arbete, och ett filmteam har följt med bandet under deras UMK-färd.

Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015
Bandet består av Pertti Kurikka som är den som tonsätter bandets låtar, spelar gitarr och skriver låttexterna tillsammans solisten Kari Aalto. Sami Helle spelar bas och Toni Välitalo trummor.

Aina mun pitää var tävlingens kortaste låt på endast 1,27 minuter.

Åtta jurygrupper stod för tio procent av rösterna. Efter att jurygruppernas röster räknats ihop ledde helsingforsbandet Satin Circus. Det räckte ändå inte till då tittarrösterna räknades ihop.

Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att tävla med låten Aina mun pitää i Eurovisionens första semifinal tisdagen den 19 maj. Går de vidare till final gäller det att ställa sig på scenen i Wien igen lördagen den 23 maj.

Läs också:
”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”
"Ni har aldrig hört något liknande"
Nicke Aldén: En historisk seger

Läs också