Hoppa till huvudinnehåll

Tre vinnarfavoriter i UMK-finalen

Bandet Pertti Kurikan nimipäivät gläds över att ha gått vidare till final i UMK.
Pertti Kurikan NImipäivät var glada över att gå vidare från första deltävlingen. Bandet Pertti Kurikan nimipäivät gläds över att ha gått vidare till final i UMK. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015

På lördag avgörs Tävlingen för ny musik, UMK. Beroende på om man tittar på vadslagningsbyråernas listor, de mest spelade låtarna på Spotify eller Yles egen gallup så pekar de alla på olika bidrag som den mest sannolika vinnaren.

Enligt olika källor är det Pertti Kurikan Nimipäivät, Satin Circus eller Järjestyshäiriö som går segrande ur årets Tävlingen för ny musik UMK.

Enligt en gallup på yle.fi/umk är Järjestyshäiriö den klara favoriten. Hela 75,5 procent av de som röstade ansåg att Särkyneiden sydänten kulmilla är den låt som vinner tävlingen. På andra plats kom Satin Circus med 8,4 procent av rösterna. Tredje platsen gick till Pertti Kurikan Nimipäivät med 3,5 procent. Den mest osannolika vinnaren enligt gallupen är Jouni Aslak med 1,1 procent av rösterna.

Hoppa över Twitterpostning

Spelbolaget Unibets odds berättar att det är Pertti Kurikan Nimipäivät som de tippar som vinnare. Enligt oddsen på fredag kväll får man tillbaka pengarna endast 1,25 gånger om PKN vinner. Andra lägsta oddsen har Satin Circus vars vinst ger pengarna tillbaka 3,25 gånger. Spelbolaget tror fortfarande att jojken också har en liten chans att överraska, och duon Solju och bandet Järjestyshäiriö ligger på delad tredje plats med oddsen 7,00. Också spelbolaget tror minst på Jouni Aslak och ger honom oddsen 36,00.

Schlagerfansen gillar Satin Circus

Den internationella Eurovisionsbloggen Wiwibloggs frågade sina läsare vem de tycker att borde vinna UMK. Satin Circus vann omröstningen med 34,4 procent. På andra plats kom Opera Skaala med 25,2 procent och tredje platsen gick till Solju med 11 procent. Enligt Wiwibloggs kommer Pertti Kurikan Nimipäivät att komma sist i tävlingen, endast 2,5 procent tyckte att bandet borde vinna.

Satin circus uppträder i UMK.
Satin Circus på UMK-scenen. Satin circus uppträder i UMK. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015
Musiktjänsten Spotifys användare lyssnar klart mest på helsingforsbandet Satin Circus. Då någon lyssnade på en UMK-låt under veckan före finalen var det i över hälften av fallen på Crossroads. Den andra mest spelade låten var Särkyneiden sydänten kulmilla av Järjestyshäiriö och på tredje plats Aina mun pitää av Pertti Kurikan Nimipäivät.

Minst lyssnade Spotifyanvändarna på Lions and lambs av Jouni Aslak. Tittar man på vad olika regioner lyssnar på så är Norlan el Misionario stark etta i Åbo, medan Angelo de Nile går hem hos Vasaborna.

UMK-finalen sänds i TV2 och Radio X3M på lördag 28.2 kl. 21.00. Eva Frantz och Johan Lindroos refererar tävlingen på svenska.

 • Knäckebröd på långrostad havre

  Gott och lättbakat knäckebröd.

  Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostad havre, ofta stenmalt. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

 • Tillandsian lever på luft och ljus

  En växt utan rötter som tar fukt ur luften.

  Inom Tillandsia släktet finns en grupp växter som är extremt tåliga. De klarar av att leva utan rötter och den fukt de behöver tar de ur luften.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision