Hoppa till huvudinnehåll

Vänstervindarna i Estland kan bära eller brista

estland
estland Bild: Yle/ Gustaf Antell estniskt val

Estland går till val på söndag och den stora frågan är om vänstern kan göra sig gällande i det högerdominerade politiska fältet. Socialdemokraterna ligger trea i opinionsmätningarna, men med känning på toppartierna.

Under de senaste åren har partiet ofta förlorat på målrakan.

Estland är känt för sin högerliberala politik som i Finland nästan får Samlingspartiet att verka centristiskt.

estnisk valreklam
estnisk valreklam Bild: Yle/ Gustaf Antell andres herkel

Socialdemokraterna har suttit i regeringen i snart ett år, men det är det andra regeringspartiet, högerliberala Reformpartiet, som har dominerat politiken. Men inför söndagens val har socialdemokraternas självförtroende stigit.

- Det blåser helt tydligt vänstervindar i samhället just nu, säger högskolestudenten Ksenia. Det tycker jag att jag har märkt redan länge.

Det är en trend som kommer att växa sig starkare med åren.

- Vänstern uppfattas inte som ett hot bland de unga, som har rest och åtminstone i stora drag vet till exempel hur den nordiska välfärdsmodellen fungerar.

Valkampanjen pågår i Estland
Valkampanjen pågår i Estland Bild: Yle/Gustaf Antell barack obama i estland

Högern mer moderat

Också högerliberala Reformpartiet har snappat upp de nya vindarna och har i sin kampanj lyft fram Norden som en förebild för Estland.

- Högern har drivit mot mitten, säger socialdemokraten Eiki Nestor, som också är Riigikogus, alltså parlamentets, talman.

Det är, åtminstone på ytan, självsäkra socialdemokratiska kandidater som har samlats utanför köpcentret i Kristiine i Tallinn för sista dagens valjkampanj.

I tidigare valkampanjer har valresultatet tenderat att bli en besvikelse för socialdemokraterna, men sedan partiet förra året tog plats i regeringen verkar det ha ökat sin trovärdighet.

Estland
Estland Bild: Yle/ Gustaf Antell estniska valet

- Esterna brukar respektera sina makthavare, säger Nestor, så vi såg det som nödvändigt att ta plats i regeringen för att visa vad vi går för och att bevisa att vi kan ta ansvar.

- Jag är övertygad om att vi har lyckats.

Centern eller Reformpartiet vinner

Enligt de senaste opinionsmätningarna blir det ändå bara en tredjeplats för socialdemokraterna, som vanligt. Men Nestor hoppas ännu på seger.

- De andra partierna appellerar mer till väljarnas känslor, medan vi har rykte om oss att vara det förståndiga partiet. Det avgörs vid röstningstillfället eftersom många människor röstar känslomässigt när de kommer till vallokalen.

Att rösta vänster uppfattas som riskfyllt när över 80 procent av de ryskspråkiga röstar på Centerpartiet, som har ett samarbetsavtal med Enade Ryssland, Putins parti.

valkampnj pågår i Estland
valkampnj pågår i Estland Bild: Yle/Gustaf Antell estland

Trots att socialdemokraterna lovar att inte gå i koalition med Centern är många rädda för det, kanske främst för att högerpartierna underblåser sådana rykten.

Valsegern går antingen till det populistiska Centerpartiet, som alla andra partier vägrar att samarbeta med, eller då igen till högerliberala Reformpartiet.

Eftersom Reformpartiet har styrt alla regeringar i tio år, så uppfattas de som trygga och säkra av sina stödtrupper och dryga och självupptagna av sina motståndare.

- Våra väljare inser att det är vår ekonomiska politik som ligger bakom vår tillväxt, som nästan hela tiden har varit bland de snabbast växande i Europa, säger den före detta finansministern Aivar Sõerd.
Reformpartiet talar nu om Estland som ett ”nytt nordiskt land”. Med nytt menar de att också Estland har något att lära de nordiska länderna, nämligen den estniska ekonomiska modellen.

”Den politiska stagnationen det riktiga problemet”

Vänstervindar i Estland är förstås inte samma sak som i Finland. Ingen talar om att öka skatteintaget drastiskt, utan det handlar om hur de pengar som finns fördelas.

Det nybildade Fria partiet tror inte att det handlar så mycket om vänstervindar i sig, utan om ett missnöje med en allmän stagnation inom estnisk politik.

estnisk valreklam
"Din röst har kraft!", står det. estnisk valreklam Bild: Yle/ Gustaf Antell riigikogu valimised

- I förra valet kom bara fyra partier in i Riigikogu och det har nästan helt dödat utbytet av idéer, säger partiets ledare Andres Herkel. Erfarenheterna visar att diskussionerna inom dagens två-partiregering inte heller har varit så konstruktiva.

Det centristiska Fria partiet kan bli ett alternativ för dem som inte litar på vänstern, men som upplever att Estland har stagnerat politiskt. Som parti påminner det lite om SFP såtillvida att kandidaterna rör sig fritt mellan höger och vänster, liberalt och konservativt.

- Huvudmålet är främst att få väljarna att tänka efter lite mer än vanligt, menar Herkel. Partidisciplinen har en funktion, men våra kandidater uppmanas att ha sin egen linje i frågor som står dem själva nära.

Inte heller Reformpartiet säger sig tro på några vänstervindar. Kommuniststämpeln på vänstern är ännu stark.

Kandidaten för konservativa IRL, Riina Solman, säger att historien har lärt esterna att vänstern kan vara farlig.

- Jag har många goda vänner inom socialdemokraterna, men jag förstår inte hur de tänker i säkerhetsfrågor.

Gustaf Antell, Tallinn

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes