Hoppa till huvudinnehåll

Världens bästa östnyländska älg

Djupt inne i de östnyländska skogarna, där granarna växer som tätast och barren är som mörkgrönast, bor älgen. Ofta tar han sig ut ur skogen för att träffa sina vänner fåret Bärtil, grisen Isa och framförallt pudeln Pipsa. Idag träffar han Yle Östnyland hemma hos sig.

Det är ganska tyst och lugnt i skogen. Såhär på senvintern är det inte alltför mycket liv och rörelse i våra skogar. Det är så många djur som gått i vinteride. Men en figur är vaken hela vintern. Älgen från Buu-klubben.

- Höhö, jo hej på dig, ja mår riktigt bra, hur mår du då?

Älgen sitter på en bänk som han har byggt alldeles intill en gammal gran med tjock stam. Ett litet tak har han också byggt för att folk inte ska få vatten i nacken då det regnar.

Nya spel på gång

Han har på sig sin randiga, stickade ylletröja helt som vanligt. Han lutar sig mot granstammen och skrapar sig lite i hornen.

- Aj va ja ha göri? Nå ja ha just hitta på ett nytt spel. Älgens triumf heter he å så ha ja varit ganska myky dii hos min moore, ni vet Ulla från Söderkulla. Hon vill alltin jumppa liite å tycker att ja borde rör på mig mera. Men ja tycker mera om ti traska omkring å sjunga ja.

Den stora och buskiga familjen

- Jo ja har ju många släktingar, ja kommer int ens ihåg namnet på dom alla, berättar älgen. Min mamma Ulla då, ja, å så har ja en morbror som heter Ståpel-Gösta. Ja, de döpt ja ju min käpphäst till å. En finär granrusko som hadd helt likadana barr som Ståpel-Göstas horn. Å så e dom lika yviga.

Älgen berättar att förutom sin mamma så hinner han inte träffa sin släkt så värst ofta. Mycket av älgens tid går ju åt att besöka fåret Bärtil ute på ängen.

Hoppa på med Bärtil startar i februari 2015.
Roligt gäng ute på en äng Hoppa på med Bärtil startar i februari 2015. Bild: Yle hoppa på med bärtil

Å så har vi det där arma staketet

Varje gång älgen ska träffa sina vänner stöter han på samma staket. Fastän älgens ben är långa, har han ändå svårt att stiga över alla staket han råkar ut för.

- Jonej, didär arma staketena. Dom planteras ju överallt helt hur som helst. Men ja ha nu på senaste tiidn börja ta dom me ro. He e liksom exercis som Pipsa kallar de. De e rörelseteknikövning när man stiger över de.

Sång och spel är aldrig fel

När älgen inte beöker Bärtil och Isa Gris på ängen går tiden främst åt till sång och spel.

- Ja tycker så myky om ti sjunga. Så ja sjunger noo alltin när ja bara har en möjlihet. He e bara he att ja ofta blir så rörd så ja börjar gråta när ja sjunger. He e så vakärt, berättar älgen. Å mina spel jo, dom måst ju alltin uppdateras å fiilas på.

När Yle Östnyland frågar varför spelen alltid måste vara så långa och svåra, svarar älgen så här.

- Dom e ju lätta. De e myky simpelt å klart, älgen vinner alltid!

Bärtil
Pudeln Pipsa är Älgens stora kärlek Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama bärtil

Den stora kärleken

Många undrar säkert hur det går med älgens stora kärlek, den vackra pudeln Pipsa.

- He går noo bra. Hon e ganska myky me sin matte ut dii i stora världen. De e ju så myky utställningar å sånt. Men he e no bra att hon ändå ibland hinner ut på en liitn skogspromenad, å sjutton gubbar, jonej, int tackar man ju nej ti en svängom på ängen imellanåt heller int.

Men något bröllop tror älgen inte att det blir frågan om. Åtminstone inte på länge, säger han.

- Man får vänta å sii. Man tar ein dag i taget!

För tillfället kan du se Älgen och hans vänner i Buu-klubben och Folkhälsans projekt, Hoppa på.