Hoppa till huvudinnehåll

”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”

Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.
Pertti Kurikan nimipäivät gläds över att ha vunnit UMK. Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015

Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK, Tävlingen för ny musik betyder mycket för personer med funktionsnedsättning. Det tror bandet som också hoppas att flera nu vågar testa på att musicera, inspirerade av deras framgång.

- Varje person med funktionsnedsättning borde vara modigare, säger sångaren Kari Aalto efter vinsten. Han eller hon borde själv säga vad de vill och inte vill. De som jobbar med oss borde förstå att om vi säger någonting så är det det vi vill. Och det vi säger borde ha betydelse.

Pertti Kurikan Nimipäivät väntar spänt på resultaten.
Spända miner i väntan på resultatet. Pertti Kurikan Nimipäivät väntar spänt på resultaten. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015

Aalto vill tacka sina bandkompisar för äventyret så här långt. Han säger att man alltid måste gå vidare i livet och våga testa på saker.

Självironiska vinnare

- Är ni säkra på att det här är vad ni vill? Sådana här håriga ansikten har ni nu röstat till vinnare, skrattar basisten Sami Helle på presskonferensen efter finalen.

Konfettiregn över Pertti Kurikan Nimipäivät.
Konfettiregn över Pertti Kurikan Nimipäivät. Konfettiregn över Pertti Kurikan Nimipäivät. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015

Männen är säkra på att det också kommer att gå bra för dem i Österrike.

- Vi gör det på samma sätt i Wien. Inte ska man ändra på ett fungerande koncept. Förutom att vi vill ha mera rök. Det var alldeles för lite rök på scenen idag.

Lite nervösa erkänner de ändå att de är inför resan.

- Vad har vi månne gett oss in på? Det blir antagligen en ganska galen rumba i Wien.

Språkvirtuos

Hur tänker bandet då klara av de utländska medierna som vill intervjua dem? Inga problem försäkrar Sami Helle.

- Min styvfar är amerikan och jag har bott i USA i fyra år. Före det bodde vi tre år i Frankrike så jag talar både engelska och franska flytande.

Se hela finalen i Tävlingen för ny musik UMK på Yle Arenan.

Läs också:
Nicke Aldén: En historisk seger
Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK

Läs också