Hoppa till huvudinnehåll

"En glädjande seger för så många"

Annette Tallberg är sakkunnig inom intressepolitiskt arbete vid FDUV
Segern betyder mycket också för organisationerna som arbetar med funktionsnedsättning, säger Annette Tallberg vid FDUV. Annette Tallberg är sakkunnig inom intressepolitiskt arbete vid FDUV Bild: Yle/Anna Savonius sakkunnig vid fduv

Min första tanke var nog glädjens, en stor glädje för bandet och för alla med funktionsnedsättning och för oss som arbetar med den målgruppen, säger sakkunnig Annette Tallberg vid Förbudet för de utvecklingsstördas väl, FDUV.

Enligt Tallberg är det först och främst ett punkband bland andra. Andra frågor dyker säkert upp eftersom alla i gruppen har funktionsnedsättningar av något slag.

Många oväntade situationer kan uppstå vid medieuppbådet i Wien. Kan de vända sig mot personer med funktionsnedsättning i samhället - eller hur ser du framåt?

- Jag förstår oron för att det kan vända sig mot dem med funktionsnedsättning men å andra sidan är det fråga om ett band som är vant att uppträda.

- De vill vara där ute, de vill synas och föra fram målgruppens röst. De är inte ensamma utan det finns stödgrupper som stöder dem genom hela processen.

Tallberg ser därför framåt med tillförsikt.

- Jag ser positivt fram emot finalen - det här är alldeles fantastiskt!

Är Finland det udda landet med Lordi och PKN?

- Visst kan man tänka så men ser man på Eurovisionens schlagertävling så är det kanske det som behövs också.

Är alla låtar precis likadana så blir det svårt för enskilda artister att sticka ut.

- Egentligen är det här ett ganska smart drag.

fduv
Segern får betydelse för så många nyckelgrupper. fduv fduv

Jag talade med familjen till en son med funktionsnedsättning i morse och sonen sade att "de kunde inte uppträda", är du förvånad över hans kommentar?

- Nej det är jag inte. Musiken delar ju folks åsikter, vi är alla olika och har olika musiksmak. Punk är inte omtyckt bland den stora massan.

Tallberg säger också att om punken inte intresserar så är man inte heller intresserad av Pertti Kurikan Nimipäivät och deras show.

- Alla känner kanske inte igen sig i den image som bandet har men för den stora massan för de ändå fram ett viktigt budskap.


Är det så att det faller på Norden att lyfta fram lite annorlunda sidor i Eurovisionssammanhang?

- Det kan hända. I de övriga nordiska länderna har man kommit väldigt långt. Där ser man oftare personer med funktionshinder i medierna, som spelar huvudroller i filmen och så vidare.

- Synligheten är ganska bra i Norden fast det alltid finns orsaker att förbättra läget.

- I och med PKN har personer med funktionsnedsättning lyfts fram under den senaste tiden - och det är inte självklart.

Vilken form av stöd behöver gruppen inför mediecirkusen i Wien?

- Jag kan tänka mig att det finns folk att prata med för bandmedlemmarna under finalen, så att de får prata om sina tankar. Det kan vara fråga om praktiska detaljer.

Tallberg säger att gruppen ändå består av vana resenärer så den biten oroar inte henne. Medieuppbådet och nya situationer är tuffa för vem som helst.

- Många av våra medlemmar vill ändå ha någon med sig som ett stöd fast de klarar sig på egen hand, säger hon.

Hur kommer segern att höja handikapporganisationernas profil tror du?

- Jag tror att det här visar att vi bryter mönster nu och ser på dem med funktionsnedsättning på ett annorlunda sätt. I stället för att se dem som en stor grupp att tycka synd om så ser man nu resurserna. Det gäller att ge vår målgrupp möjligheter.

- Kanske diskussionen kring olika stödmöjligheter nu blir aktivare och jag hoppas att PKN:s seger inspirerar andra att testa på och försöka.

Har segern en särskild betydelse för unga med funktionsnedsättning?

- Det tror jag absolut. Våra unga finns på sociala medier precis som alla andra unga. Där är det lika viktigt som för vem som helst av oss att synas och höras så det här kan definitivt fungera som en inspirationsspruta för dem.


Läs också:
"Ni har aldrig hört något liknande"
"Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare"
Nicke Aldén: En historisk seger
Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK

Läs också