Hoppa till huvudinnehåll

Ett skepp kommer lastat

Bröderna Emile och Raphael från Kongo, som har byggt ett immigrationsskepp
Raphael ch Emile använder konst för att bearbeta sina trauman. Bröderna Emile och Raphael från Kongo, som har byggt ett immigrationsskepp Bild: liselott Lindström agenda uganda

Bröderna Raphael och Emile, 17 och 19 år gamla från Goma i Kongo har byggt ett skepp.

De bor på flyktingbosättningen Nakivale i Uganda tillsammans med 72 000 andra flyktingar och har sett mer fruktansvärda saker än någon borde behöva se under en livstid.

Bak på the Immigration Ship hänger Afrianska flyktingar
Bak på Immigration Ship kämpar immigranterna om att få komma ombord. Bak på the Immigration Ship hänger Afrianska flyktingar Bild: Liselott Lindström agenda uganda

Precis som för många andra är deras dröm ett bättre liv i ett annat land. Men de vet att det inte är lätt – förra året fick tusen flyktingar chansen att komma till Norge, Danmark eller USA från Nakivale. Andra länder tar inte emot flyktingar härifrån.

Så för att få utlopp för sin frustration och sina trauman byggde de ett skepp – the Immigration Ship.

Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för.

Båten har en nattklubb (med lampor som drivs av en liten solpanel på skeppets tak), en basketplan, ett biljardbord, en restaurang… allt som behövs för ett bra liv. Men på skeppet finns inga människor. Eller vänta, det finns det visst – vakter.

Vakterna står på den lägsta våningen av båten och skuffar ner afrikanska immigranter som hänger kring relingen. Immigranterna ber om att få komma in och ta del av det båten har att erbjuda. Men de faller ur sina båtar, blir nerskuffade och kan inte komma ombord på skeppet hur de än försöker. Trots att det skulle finnas plats är de inte välkomna.

Emile och Raphael vet inte om de någonsin kommer att få komma till Europa.

För att få tiden att gå medan de väntar och hoppas ville de bygga skeppet som ett minnesmärke. De ville hedra alla de afrikanska ungdomar som försökte ta sig till ett bättre liv, men vars väg tog slut i Medelhavets salta vatten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes