Hoppa till huvudinnehåll

Företagare trött på drogpolicyn på Rosavillagatans boende

Lapp som ska avskräcka från inbrott.
Den liberala drogpolicyn på stödboendet på Rosavillagatan irriterar företagaren i grannskapet som utsatts får två inbrott under det senaste året. Lapp som ska avskräcka från inbrott. Bild: Yle/Hanna Rundell stödboende i tölö

En företagare nära stödboendet för narkomaner på Rosavillagatan har haft inbrott två gånger under det senaste året och kräver förändring i drogpolicyn på boendet. Men enligt polisen görs det inte fler inbrott i Tölö än förr.

Kvinnan som har haft sin affärslokal ut mot gatan i Tölö i över elva år, har aldrig tidigare haft inbrott. Nu har någon brutit sin in två gånger det senaste året. Numera håller hon dörren låst och uppmanar kunderna att använda ringklockan.

Jag förstår inte hur stiftelsen kan tillåta olaglig användning av narkotika och sprututbyte på boendet som finansieras med allmänna medel.

- Jag ser ofta skumma typer i området, säger företagaren som vill vara anonym i rädsla för smutskastning.

Efter det senaste inbrottet i september åkte gärningsmannen fast och det visade sig att han bodde på enheten. Gärningsmannen från det första inbrottet har inte gripits.

- Under det första inbrottet stals saxar, produkter och en dator, sammanlagt till värdet av 6000 euro, säger kvinnan.

"Borde vara nolltolerans"

Den liberala drogpolicyn på stödboendet på Rosavillagatan irriterar företagare. Blåbandsstiftelsens boendeenhet som öppnade för några år sedan är en enhet för långtidsbostadslösa med narkotikaproblem.

Motståndet mot boendet var stort redan före det öppnade. De boende tvingas inte att avstå från att använda narkotika, men personalen meddelar varje tecken på oroligheter eller försäljning till polisen. Man tillåter användning av narkotika bland de boende med förhoppningen att de ska kunna minska eller ta itu med sitt beroende om de först fått tak över huvudet.

- Jag förstår inte hur stiftelsen kan tillåta olaglig användning av narkotika och sprututbyte på boendet som finansieras med allmänna medel. Dessutom lockas de boendes kamrater också till området. Hur kan det hjälpa de som försöker bli kvitt sitt beroende att det finns grannar som använder droger. Det måste vara som att leva i en godisbutik om man försöker godisstrejka, säger företagaren.

På förslag av polisen och Blåbandsstiftelsen har hon limmat upp en lapp i skyltfönstret för att avskräcka från inbrott. "Här finns absolut ingenting att stjäla, inte ens växelkassa!!!" står det skrivet med versaler och utropstecken.

I polisens statistik syns ingen ökning i antal inbrott i Tölö sedan stödboendet öppnade på Rosavillagatan., Bild: YLE boendenhet

Inte fler inbrott i Tölö

Men enligt polisens statistik har det inte inträffat fler inbrott i Tölö efter att stödboendet öppnades.

- Folk är förstås alltid oroade för det som händer i deras närmiljö, men i polisens statistik syns ingen ökning i antal inbrott i Tölö sedan stödboendet öppnade, säger överkomissarie Tuomo Lotta på Helsingforspolisen.

Hannu Haukanhovi, ordförande för föreningen Töölön kaupunginosat, vet inte vad han ska tro. Han är osäker på om problemen verkligen är stå stora som det ryktas i kvarteren.

- Men visst är det frågan om hur polisen framställt statistiken också, säger han.

I höstas samlade företagaren in underskrifter av andra företagare i ett försök att få Blåbandsstiftelsen att minska på boendets storlek och införa nolltolerans mot narkotika. Dessutom ordnades en företagarträff där företagaren tillsammans med Blåbandstiftelsen och stadsdelsföreningen Töölön kaupunginosat bjöd in företagare i området till en träff med polisen för att diskutera problemen i området i december.

- Men väldigt få dök upp! Jag har nu gjort mitt, säger företagaren som är besviken över det minimala stödet från andra företagare.

Kan det bero på att andra inte tycker att det förekommer så mycket problem?

- Nej, jag tror snarare att andra företagare är rädda för att stämplas. De klagar hellre åt varandra än gör något åt problemen, säger kvinnan.

Hannu Haukanoja tycker att företagarna reagerade underligt ifall de verkligen har haft problem.

- Jag är själv företagare. Om jag var utsatt hade jag definitivt dykt upp till träffen, men verkligt få kom. Jag kan inte säga om det är frågan om enstaka företagare som drabbats eller om det är frågan om ett större problem i området, men jag misstänker att det är frågan om enstaka företagare. Jag har inte hört om några större invasioner i affärslokaler. De fall jag hört om går att räkna på en hand, säger Haukanhovi.

Läs också:
"Onödigt ältande skadar de boende"
Vardagsrutiner bröt tjugo år av heroinmissbruk

Lyssna också på intervjun med Blåbandsstiftelsens verksamhetsledare Aarne Kiviniemi i Morgonöppet i Radio Vega klockan 7:40 på måndag (2.3.2015).

Läs också