Hoppa till huvudinnehåll

Nicke Aldén: En historisk seger

Nicke Alden
Nicke Alden Bild: Yle nicke alden,niklas alden

Pertti Kurikan Nimipäivät blev Finlands ESC-representant anno 2015. Ända sedan vinsten har debatten gått het framför allt på de sociala medierna. Den främsta debatten handlar om hurudvida vi ska skicka en bra låt till Wien eller om vi ska skicka ett ställningstagande? Min åsikt: Ett ställningstagande. Definitivt.

Personer med funktionsnedsättning har aldrig fått stå på ESC-scenen. Fram tills nu. Det finns Olympics och Paralympics. Rättvist. Så länge det inte finns Para-ESC så kan vi med stolthet skicka Pertti Kurikan Nimipäivät till Wien.

Vi snackar om ett rutinerat band med hundratals spelningar i bagaget. Det var inte många artister i årets startfält som kunde stoltsera med sådana siffror.

Låten "Aina mun pitää" framfördes med 100 procent hjärta och känsla. Musik utan detta? Nej tack för mig. Och på tal om hjärta; handen på hjärtat, inget av årets bidrag hade realistiska chanser att vinna Eurovisionen i år. Lika bra att skicka någonting helt nytt och originellt till Österrike.

Minns ni hur mycket debatt för och emot Lordi väckte då det begav sig? All publicitet i ESC är bara "heimåt" för att stå ut. Det måste man göra i den här tävlingen.

Internationell media, bland annat Buzzfeed uppmärksammade PKN redan före vinsten och det mediala intresset lär endast växa i och med segern. En seger som fick vinnarna att gråta lyckotårar.

Bara för att man har en funktionsnedsättning behöver det inte betyda att man har en känslonedsättning. Termen har ändrats längs med åren. Från "utvecklingsstörda" till "utvecklingshämmade" till det nutida ”personer med funktionsnedsättning”.

Under de åren jag jobbade med personer med funktionsnedsättning var termen ”utvecklingshämmad”. Under den tiden började jag ifrågasätta vem det egentligen är som är hämmad? Min åsikt: Vi. I många aspekter.

Ett liknande band har aldrig tidigare stått på Eurovisionssccenen. Aldrig. I en tävling som denna är det ytterst svårt att komma med någonting unikt och banbrytande.

I år har Finland ett sådant bidrag. Modigt. Folket har talat. Nu gör vi historia! Det känns som att vi redan vunnit, oberoende av hur det går.

Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.
Pertti Kurikan Nimipäivät firar segern. Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen. Bild: Yle / Tiia Santavirta pertti kurikan nimipäivät,umk 2015

Läs också:
Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK
”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”
"Ni har aldrig hört något liknande"

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt

 • Mette karlman är HR-konsult i Vasa

  Älska sitt jobb är den nya normen

  Att älska sitt jobb på sociala medier blir allt vanligare.

  En trend just nu är att personal gärna säger ut att de älskar sina jobb, säger forskaren Magdalena Petersson- McIntyre vid Göteborgs universitet. Hon har skrivit boken "Att älska sitt jobb - den nya normen". Studien baserar sig på intervjuer med personal inom detaljhandeln.

 • Fredrik Åbacka lyssnar på svenska lärarrekryterare

  Jakten på den finlandssvenska läraren

  Finlandssvenska lärare är heta i Sverige

  Är du färdigutbildad lärare och pigg på att röra på dig har du en guldsists just nu. I våg efter våg dyker svenska rekryterare upp på olika håll i Svenskfinland för att försöka dra de världsberömda finska pedagogerna till de svenska skolorna. I måndags höll de en värvningssession i Vasa med representanter från Malmö, Örebro och Eskilstuna.

 • Irene Ekelund i tv-serien Framtidens stjärnor

  Vad kostar det att lyckas inom idrotten?

  Vad är prislappen på att coacha sina barn till framgång?

  TV-serien "Framtidens stjärnor" följer med en handfull elitsatsande ungdomar och deras föräldrar på en ganska törnbeströdd väg mot eventuell framgång. En framgång som på intet sätt är garanterad.

 • Nicke Aldén

  Nicke Aldén: Har kunden alltid rätt?

  Vad tycker du? Vad har du för erfarenheter? Berätta för oss!

  Vi har alla varit där. Vi har fått dålig service, varit missnöjda med en matportion eller blivit besvikna efter ett besök till frissan. Vi har rätt att klaga men har vi alltid rätt?

 • Godsaker på fest.

  "Specialbarn" skall också få gå på kalas!

  Barn med speciella behov skall också få gå på kalas!

  Sexårige Patrik Lempiäinen lider av autism och har svårt att få kompisar. Att se tvillingbrodern och övriga syskon gå iväg på födelsedagskalas blev tungt för både honom och föräldrarna. På grund autismen ansåg tydligen många av hans förskolekamraters föräldrar att han inte passade in, och Patrik fick inga inbjudningar.

 • Redaktör Claudia Rybin

  Claudia Rybin: Vi borde lära oss språk i dagisålder

  Tänk om man fick det andra inhemska på köpet från barndomen?

  Medan regeringen spär på språkdebatten med sitt senaste beslut och åsikterna tycks bli allt mer polariserade i frågan sitter jag här konfunderad. Jag har aldrig “lärt mig” något av de tre språken som är på allas läppar just nu - svenska, finska och ryska - ändå talar jag dem flytande, som modersmål.

 • Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle

  Peter Fahllund: De fyras gäng regerar finländsk toppidrott

  Finländsk toppidrott är inget att hänga i julgranen.

  Finländsk toppidrott är verkligen inget att hänga i den utkastade julgranen just nu. Det är i och för sig ingen nyhet, vi har redan i många år på raken kanat utför. Vi har egentligen bara tre, nå kanske fyra personer som är världsstjärnor i en större idrottsgren. Och så dåligt ställt har det nog aldrig varit i modern tid.