Hoppa till huvudinnehåll

Världens fattigaste president lämnar över makten

Mujica drog inte nytta av sina presidentförmåner utan fortsatte bo i ett litet hus på landet och körde en gammal Volkswagen.
Mujica drog inte nytta av sina presidentförmåner utan fortsatte bo i ett litet hus på landet och körde en gammal Volkswagen. Mujica drog inte nytta av sina presidentförmåner utan fortsatte bo i ett litet hus på landet och körde en gammal Volkswagen. Bild: EPA/IVAN FRANCO josé mujica

Uruguays givmilde president har nu lämnat över makten. José Mujica donerade nästan hela sin lön till välgörenhet och sa i en intervju till Yle Nyheter i höstas att en president ska leva som sina väljare.

José Mujica har blivit känd som världens fattigaste president eftersom han har donerat nästan 90 procent av sin lön till välgörenhet. Presidenten har bara hållit omkring 800 euro av sin lön på motsvarande 8 200.

Uruguays president José Mujica
Mujica har kallats världens fattigaste president. Uruguays president José Mujica Bild: EPA/IVAN FRANCO josé mujica

Han har inte heller haft någon tjänstebil och bodde kvar i en 60 kvadratmeter stor stuga på landet istället för att flytta in i presidentpalatset.

Mujica besökte Finland i höstas och sa då till Yle Nyheter att han tycker att en president ska leva som sina väljare.

Själv har presidenten inte uppfattat sig som fattig. Han sa i en intervju till brittiska BBC att fattiga är de som arbetar och arbetar för att upprätthålla en dyr livstil och som alltid vill ha mer.

Ivrig reformist

Mujica har under sin tid som president gjort Uruguay till Sydamerikas mest liberala land. Han har gett kvinnorna aborträtt, homosexuella rätten att gifta sig, brutit den organiserade brottslighetens drogmonopol och legaliserat marijuana.

Arbetslösheten har sjunkit under Mujicas tid och ekonomiskt går det bättre för Uruguay än för grannländerna.

– Jag lyckades sätta Uruguay på världskartan, sade Mujica i samband med maktskiftet.

Han är mycket populär men landets grundlag hindrade honom från att ställa upp för nyval. Ny president i Uruguay blev Tabaré Vázquez.

Yle pratade i höstas med José Mujica. Intervjun är textad till finska.

Läs också