Hoppa till huvudinnehåll

Borgå har pengar att hämta för skolgångshandledare

Skolgångshandledare Denise Lönnroth hjälper till med matematikuppgifterna
(arkivbild) Skolgångshandledare Denise Lönnroth hjälper till med matematikuppgifterna Bild: Yle/Lone Widestam skolgångshandledare

Borgå stad borde anhålla om statsbidrag för skolgångshandledare, anser stadsfullmäktigeledamot Eila Kohonen (SDP) i en motion.

Kohonen påpekar att undervisningsminister Krista Kiuru (SDP) har öronmärkt tio miljoner euro i statsbidrag för grundskolelever som har behov av specialundervisning.

Enligt minister Kiuru bör kommunerna uttryckligen använda pengarna för barn som behöver stöd. Bidrag ges också för kompletterande utbildning av speciallärare och skolgångshandledare och för anställning av vikarier under utbildningstiden.

Det brådskar med ansökningen

Eila Kohonen ber nu att Borgå stads bildningsväsende ansöker om bidrag av undervisnings- och kulturministeriet före den 16 mars. Hon hoppas att Borgå under våren 2015 inte besluter om att minska antalet skolgångshandledare utan att följderna av beslutet utvärderas.

- Det finns många barn i Borgå som behöver och kommer att behöva skolgångshandledare. Ett barn har rätt att få skolgångshandledare när det behöver en.

Stadsstyrelsen i Borgå beslöt i november 2014 att antalet skolgångshandledare utvärderas på nytt våren 2015. Målet är att betydligt minska behovet av nedskärningar.

Bildningsdirektören med på noterna

Borgås utbildningsdirektör Rikard Lindström ser det som positivt att en politiker engagerar sig i frågan och lämnar in en motion.

Hans svar är att Borgå planerar att ansöka om statligt bidrag, men att han inte har hunnit bekanta sig med villkoren i detalj ännu. Borgå planerar att ansöka om 100 000 euro. Det räcker till att anställa fem skolgångshandledare.

Det enda menet i historien är om det finns en klausul att Borgå inte får minska på sina egna anslag för att få tilläggsfinansiering från staten. I så fall kan Borgå inte ansöka om pengar.

- Det verkar som om ansökningsblanketten skulle gå ut på att ge vissa fakta och det ser lovande ut, säger Lindström.

Lindström misstänker att motionen knappast hinner få ett svar innan ansökningen ska vara inlämnad. Sista ansökningsdatum är 16 mars.