Hoppa till huvudinnehåll

Fabrik i Kera kan bli ungdomsgård

Den gamla keramikfabriken ägs av ett privat företag.
Den gamla keramikfabriken ägs av ett privat företag. Den gamla keramikfabriken ägs av ett privat företag. Bild: Yle/Sandra Anttila keramikfabrik

Den historiska keramikfabriken i Kera i Esbo är för tillfället uthyrd till privata företagare. Politiker i Esbo stadsfullmäktige vill nu att den ska omvandlas till en ungdomsgård.

Harriet Klar-Nykvist (SDP), suppleant i Esbo stadsfullmäktige, anser att ungdomar i staden saknar utrymmen där de kan vara och förverkliga sig själva.

- Här i Esbo finns det till exempel inga träningslokaler för band som unga har råd med, säger hon.

Klar-Nykvist har förberett en motion för att lösa problemet. Hon vill att den gamla keramikfabriken i Kera, som ägs av ett privat företag, ska bli en ungdomsgård.

- Lokalen kan också användas för seniorverksamhet som danslektioner och annat roligt.

Enligt Klar-Nykvist vill också Museiverket bevara keramikfabriken och utveckla området.

”Allt ska inte handla om pengar”

Motionen kommer att lämnas in den här månaden. Harriet Klar-Nykvist räknar med att få stöd åtminstone från SDP och De Gröna.

Vad det hela skulle kosta vet Klar-Nykvist inte, men hon önskar att beslutsfattarna också tänker på ungdomar, inte enbart pengar.

- Jag skulle vara väldigt nöjd om Esbo stad och tjänstemännen skulle förstå hur viktigt det är för ungdomar att de skulle få en egen lokal, att de känner att vi bryr oss om dem. Allt kan inte alltid mätas ut med pengar, man måste också beakta känslovärdet.

Läs också