Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Mordet på Nemtsov kan vara möjlighet för oppositionen

Ljus till Boris Nemtsovs minne.
Ljus till Boris Nemtsovs minne Ljus till Boris Nemtsovs minne. Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV epaselect

Mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov är ett hårt slag mot den ryska oppositionen. Men det kan också vara en möjlighet för den splittrade oppositionen att enas. Det säger forskaren Sinikukka Saari vid Utrikespolitiska institutet.

- Det är en förlust i och med att oppositionen försvagas för att den har förlorat en mycket synlig ledare. Men det kan också förstärka oppositionen, få den att tillfälligt enas mot makthavarna och visa att den kan verka som en enad grupp.

Oppositionen i Ryssland har redan länge varit splittrad och dåligt organiserad. Ett av problemen är att den i princip är indelad i två generationer

- Den ena generationen är den som Nemtsov representerade, 90-talets liberaler. Ryssarna anklagar dem för 90-talets politik och de har haft problem med att förnya sin image och har därför inte längre någon stor dragningskraft bland ryssarna. Men sedan finns den yngre generationen, de som är födda på 70- och 80-talet. Det här är den mer dynamiska gruppen som kan vara den förändringens kraft som oppositionen behöver, säger Saari.

Navalnyj under en anti-Putin demonstration i Moskva 10 mars 2012
Aleksej Navalnyj Navalnyj under en anti-Putin demonstration i Moskva 10 mars 2012 Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY oppositionspolitiker

Hon tror att det nu blir Putinkritikern Aleksej Navalnyj som kommer att ta en mycket ledande ställning inom oppositionen. Navalnyj dömdes nyligen till 15 dagars fängelse för att ha delat ut informationsblad om en planerad demonstration.

- När han blir fri är han säkert väldigt villig att ta en ledande roll, säger Saari.

Oppositionen i Ryssland kommer att leva vidare

Oppositionen i Ryssland kontrolleras hårt av bland annat säkerhetstjänsten FSB. Enligt Saari har skrämseltaktik och rättegångar kring olika brottsmisstankar mot oppositionsledare varit ett mycket effektivt sätt att sätta käppar i hjulen för Putins kritiker. Och många oppositionsledare, som Garri Kasparov och Michail Chodorkovskij har lämnat Ryssland.

Men trots det tror forskare Sinikukka Saari vid Utrikespolitiska institutet att oppositionen i Ryssland kommer att leva vidare. Det är till och med önskvärt för president Putin att det finns någon form av opposition och utrymme för oliktänkare.

Forskaren Sinikukka Saari i Morgonettan 30.8.2014
Sinikukka Saari Forskaren Sinikukka Saari i Morgonettan 30.8.2014 Bild: Yle äldre forskare

- Det är mycket farligt för makthavarna om det inte finns en opposition. Då börjar missnöjet bubbla under ytan och exploderar till slut med kraft och då vet man aldrig vad som händer.

Trots att det är mycket svårt att hålla på med politisk verksamhet i Ryssland, och trots att medier och organisationer manipuleras, har man speciellt i stora städer fortsättningsvis åsikter och tankar, säger Sinikukka Saari.

- Situationen i landet är inte ens nära en liknande diktatur som under Sovjettiden. Det finns fortfarande kritiskt tänkande.

Saari har svårt att se att en total isolering från omvärlden skulle inträffa i Ryssland.

- Landet har förändrats mycket, och invånarna i till exempel Moskva och S:t Petersburg är så internationella och har möjligheter att skaffa information.

Men enligt Saari har EU ett stort ansvar i att se till att de sanktioner som utfärdas mot Ryssland inte drabbar vanliga ryssar.

- Jag hoppas att EU gör tillräckligt för att vanliga ryssar ska komma åt att resa utomlands så fritt som möjligt för att skapa kontakter och uppleva det europeiska sättet att leva.

Saari påstår inte att resandet direkt skulle få ryssarna att tänka mer kritiskt - men sakta men säkert.

- En dialog på gräsrotsnivå är mycket viktig speciellt i ett så svårt fall som Ryssland där samarbetet på högsta politiska nivå är problematiskt. Därför är det viktigt för ryssarna att se hur folk på annat håll i världen har det.

Läs också