Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals unga utsattes för sexuella övergrepp i Oxfordshire

pappersdockor
pappersdockor Bild: Yle anonyma barn

Hundratals unga har utsatts för sexuella övergrepp i Oxfordshire i Storbritannien. Olika gäng av män har samlats i en pedofilring, och har i 15 år gjort sig skyldiga till våldtäkt, tortyr och människohandel.

Det handlar om ett historiskt fall av sexuellt utnyttjande och människohandel i Oxfordshire. Polis och myndigheter misslyckades i 15 år med att få tag i de skyldiga, skriver tidningen The Guardian. De sexuella övergreppen avslöjas i en barnskyddsrapport som publiceras på tisdagen.

Enligt rapporten utsattes totalt över 300 barn och unga för sexuella övergrepp av olika gäng mellan åren 1999 och 2014. Barnen utsattes för våldtäkt, misshandel, människohandel och tvingades till prostitution.

Sex av de 11-15-åriga offren utsattes för sexuella övergrepp i över åtta års tid trots flera försök att få hjälp av myndigheterna. I rapporten beskriver ett 12-årigt offer gruppvåldtäkterna som tortyr.

Största delen av offren är flickor som var hemma från Oxfordshire.

Flickor rapporterades försvunna hundratals gånger - ingen reagerade

En del av flickorna och gärningsmännen kom i kontakt med polisen och socialtjänsten flera gånger. År 2006 anmälde sex av flickorna gärningsmännen fyra gånger, men polisen lyckades inte reagera. En av flickorna rapporterades dessutom vara försvunnen upp till 80 gånger. Totalt har polisen fått in hundratals anmälningar om försvunna flickor.

Polisen i Thames Valley har fått mest kritik för att inte ha trott på flickorna. I flera fall ska polisen ha anklagat dem för att själva vara ansvariga för sin livsstil. En del myndigheter trodde också att flickorna hade hittat på händelserna.

Inte förrän år 2011 då poliskommissarien Simon Morton plöjde igenom rapporter över försvunna personer, läkarjournaler och data från socialtjänsten började polisen i Thames Valley koppla ihop ledtrådarna. Flera av gärningsmännen var bekanta för polisen sedan tidigare.

Efter en tvåårig undersökning har sju män dömts till fängelsestraff för 43 olika brott - bland andra människohandel, koppleri, olaglig abort, våldtäkt och misshandel. Två av männen dömdes till 20 år i fängelse. De lindrigaste straffen var sju års fängelse.

Trots att rapporten ger en inblick i hur omfattande övergreppen varit, bedöms siffrorna vara i underkant. I fjol visade en annan ingående brittisk rapport att 1 400 unga hade utsatts för sexuella övergrepp och misshandel mellan åren 1999 och 2013 i Rotherham i Storbritannien.

Läs också