Hoppa till huvudinnehåll

Lovisakör klagar för hela världen

En kör som står ute
I Lovisa klagokör sjunger allt från 6- till 75-åringar. En kör som står ute Bild: Loviisa Cotemporary mjk

Hela världen får nu ta del av hur svårt och eländigt livet är i Lovisa och så där i allmänhet.

Med glimten i ögat klagar Lovisa klagokör över allt: från hur hemskt det är med gamla trähus, via kallt kaffe, till stadens njugga kulturunderstöd. Och förstås mycket mer att klaga på finns med på den tio minuter långa videon.


För Lovisa klagokörs del är det nu slutklagat.

– I och med den här videon sätter vi nu punkt för projektet, säger Mirella Pendolin-Katz, som tillsammans med sin man Kalle Katz svarar för körverket.

Under evenemanget Lovisa historiska hus hann kören med ett tiotal uppträdanden i fjol. Kören har tillsammans skrivit ihop klagoverserna och svänger det negativa till något positivt och skojigt.

– Ja, folk klagar ju hit och dit om det mesta. Hela tiden.

– Tänk vi lyckades svänga på det och göra konst av allt jämmer och ha roligt samtidigt.

Internationell spridning

Det var konstnären Kati Ratia som tände till på idén med en egen klagokör i Lovisa. Hon är med och leder konstföreningen Loviisa Contemporary.

Konceptet har utvecklats av konstnärerna Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen. En grupp mänskor samlas, tar pulsen på det aktuella klagoklimatet och gör en egen klagosång.

– Att lägga ute en körvideo hör till grundtanken för alla klagokörer, säger Mirella Pendolin-Katz. Det finns massor av dem ute på nätet.

– Projektet var väldigt roligt att genomföra och gav nog mersmak. Varför inte sprida metoden vidare till bland annat företag och skolklasser.

Läs också